Politia din Republica Moldova, in colaborare cu FBI, a prins un traficant de material nuclear in cadrul unei operatiuni in care un informator al politiei s-a dat drept reprezentant al Statului Islamic, vanzatorul oferindu-i acestuia cesiu radioactiv in valoare de 2,5 milioane de euro, informeaza Associated Press. Potrivit unei anchete realizate de agentia de presa americana, aceasta este una dintre cele 4 tentative de vanzare de materiale nucleare catre extremistii din Orientul Mijlociu impiedicate de autoritatile moldovene in ultimii 5 ani.

Fiola cu cesiu radioactivFoto: Captura AP

Potrivit investigatorilor moldoveni, se crede ca o mare parte din materialul nuclear scos la vanzare de contrabandistul arestat in acest ultim caz provine din Rusia. Acestia mai arata ca unele grupari implicate in traficul de materiale nucleare ar avea legaturi chiar cu serviciile de informatii rusesti.

Aceasta ultima tranzactie s-a desfasurat in prima parte a acestui an intr-un club si sushi bar din Chisinau, numit Cocos Prive.

"Poti sa faci o bomba murdara, care ar fi perfecta pentru Statul Islamic. Daca ai o legatura cu ei, afacerea va merge ca unsa", i-a spus contrabandistul, pe nume Valentin Grosu, presupusului client - in realitatea un informator al politiei. Inainte de tranzactia finala, cei doi se intalnisera deja de 20 de ori.

Operatiunile au fost organizate prin intermediul unui parteneriat intre FBI si o divizie mica de investigatori moldoveni. Informatori si politisti care lucreaza sub acoperire, pretinzand ca sunt gangsteri, au reusit sa patrunda pe aceasta piata neagra, in mijlocul retelelor de trafic de materiale nucleare, folosind tactici vechi si echipamente noi precum detectori hi-tech de radiatii si microfoane performante.

Dupa ce a ascultat interceptari si interviuri, a vazut inregistrari ale operatiunilor si fotografii ale materialului nuclear traficat si a citit documentele de la dosar, AP a constatat ca traficantii vizeaza cumparatori care se prezinta ca dusmani ai Occidentului.

Succesul activitatii grupului de investigatori moldoveni este insa subminat de cateva deficiente problematice: alti membri ai retelei reusesc sa scape iar traficantii arestati primesc sentinte de inchisoare cu executare dar pe termen scurt, astfel incat revin rapid la activitatile de contrabanda, a constatat agentia de presa.

Din ratiuni strategice, in majoritatea operatiunilor arestarile s-au facut dupa obtinerea de mostre de material nuclear, si nu dupa ce s-a obtinut o cantitate mai mare de material radioactiv. Ceea ce inseamna ca, daca contrabandistii aveau acces la o cantitate mai mare de material nuclear, dupa arestarea lor acesta a ramas la infractori.

Incercarile repetate de a vinde material nuclear arata ca o piata neagra infloritoare s-a dezvoltat in acest colt sarac al Europei, la limitele fostei Uniuni Sovietice.

Politia moldoveana si autoritatile judiciare au facut publice aceste informatii in incercarea de a evidentia cat de periculoasa a devenit piata neagra. Acestia sustin ca racirea relatiilor intre Rusia si Occident si ruperea cooperarii inseamna ca este mult mai greu de stiut daca contrabandistii cauta modalitati de a vinde parti din marile depozite de materiale nucleare rusesti.

"Ne asteptam la mai multe cazuri de acest fel", a declarat pentru AP Constantin Malic, prezentat intr-un material video realizat de agentia de presa drept fost investigator moldovean.

"Atata timp cat contrabandistii cred ca pot face bani multi fara a fi prinsi, vor continua sa o faca", a adaugat Malic.

FBI si Casa Alba au refuzat sa comenteze aceste informatii. Departamentul de Stat american a refuzat sa dea detalii cu privire la aspectele specifice ale cazurilor.