Incidentul cu un avion rus intrat in spatiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO intr-un razboi informational, a declarat marti ambasadorul Rusiei pe langa Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Grushko, care nu s-a referit in niciun fel la al doilea caz de incalcare a spatiului aerian turc denuntat de Ankara, potrivit agentiei ruse Tass, citate de Agerpres.

"Impresia este ca incidentul din spatiul aerian turc a fost folosit pentru a include NATO ca organizatie in campania informationala declansata de Occident pentru denaturarea scopului operatiunii desfasurate de fortele aeriene ruse in Siria", a afirmat diplomatul citat.

"Astfel de incidente sunt clarificate prin canale bilaterale sau militare. Este o practica consacrata. Faptul ca explicatia partii ruse a fost ignorata nu face decat sa arate adevaratele intentii' ale initiatorilor convocarii Consiliului (NATO, la 5 octombrie - n.r.)", a afirmat Aleksandr Grushko.

Includerea in textul declaratiei NATO ca loviturile aeriene ruse nu vizeaza pozitii ale Statului Islamic si sunt insotite de victime in randul civililor nu este decat o confirmare a acestui fapt, a adaugat el.

Potrivit NATO, avioane militare ruse Su-30 si Su-24 au incalcat spatiul aerian al Turciei, in pofida avertismentelor din partea autoritatilor turce.

Ministerul rus al Apararii a declarat luni ca un avion Su-30 a intrat sambata, pret de cateva secunde, in spatiul aerian al Turciei, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Nu a venit nicio confirmare oficiala din partea Rusiei cu privire la vreun incident similar in 4 octombrie, potrivit RIA Novosti.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marti ca incalcarea spatiului aerian al Turciei de catre avioane ruse nu arata ca un "accident", intr-o conferinta de presa ce precede o reuniune a ministrilor apararii ai Aliantei la 8 octombrie la Bruxelles.