Pe masura extinderii operatiunilor pe teren, Rusia isi dezvaluie strategia in Siria care, potrivit expertilor, vizeaza construirea unei fortarete in jurul lui Bashar al-Assad zdrobind rebelii cei mai moderati si inchizand spatiul aerian pentru occidentali, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Obiectivul este securizarea unei zone alawite (minoritatea religioasa a lui Assad) pe teritoriul 'Siriei utile' - vestul dens populat unde se concentreaza industria si agricultura - si sa lase estul desertic grupului Statul Islamic", rezuma Igor Sutyagin, expert militar la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

Bombardierele rusesti ataca astfel islamistii (Ahrar al-Sham, Frontul Al-Nosra...) in contact direct cu zona controlata de Damasc, in nordul tarii, precum si enclavele rebele implantate in centrul acestor teritorii, intre Homs si Hama.

"Incearca sa salveze situatia sustinand fortele lui Assad si aliatii sai pe front si sperand ca, poate, vor reusi sa recucereasca terenul", spune Michel Goya, istoric militar si cercetator la Sciences-Po Paris.

Operatiunea aeriana ar putea fi completata de o ofensiva terestra a armatei siriene, sprijinita de fortele iraniene si de Hezbollahul libanez, arata Sutyagin.

Occidentul reproseaza Moscovei ca vizeaza foarte putin organizatia Statul Islamic (SI) in estul tarii. "Rusii lovesc si SI pentru a-si justifica actiunile dar nu aceasta este, in realitate, prioritatea lor", crede Goya.

Spre deosebire de coalitia condusa de americani, care opereaza lovituri aeriene la inalta altitudine cu avioane de vanatoare-bombardiere ultrasofisticate, rusii folosesc avioane de atac la sol Su-25 si elicoptere.

Cu cele 12 Su-25 si 16 elicoptere de lupta, stationate la doar cateva minute de linia frontului, la Latakia (vest), Moscova dispune de o forta de atac puternica si flexibila. Riscul pentru piloti este insa mare.

Mai putine scrupule

"Sunt eficienti pe linia frontului, nu poti nega asta", multiplicandu-si rotatiile si vazand cifre simple, mobile, acolo unde un avion Rafale francez sau un aparat american are nevoie de modalitati mai grele si mai costisitoare, explica Michel Goya.

Aceasta explica efectul de masa al loviturilor rusesti, care se inlantuie fara oprire din 30 septembrie. "Cantitativ, bilantul este automat mult mai important", spune acest expert.

Rusii si sirienii sunt astfel "mult mai putin scrupulosi in ceea ce priveste daunele colaterale" in conditiile in care la occidentali o mare parte din munca de informatii vizeaza evitarea acestui risc, chiar si prin evitarea unei misiuni daca acest risc se arata prea mare, spune el.

Armata rusa are acces si la serviciile siriene de informatii, acolo unde coalitia se bazeaza exclusiv pe propriile mijloace, imagini prin satelit si urmarire electromagnetica.

Toate aceste atuuri compenseaza problemele aviatiei rusesti, care aliniaza in Siria un amestec de aparate invechite (12 Su-25 si 12 Su-24), concepute in anii 60-70, si aparate multirol de ultima generatie (patru Su-30).

Occidentalii si israelienii, alungati din cerul sirian

Bombardierele Su-24, cu raza lunga de actiune, pot lovi in profunzime pana la Raqqa, in centrul organizatiei SI. Dar ele nu vor fi mai eficiente decat avioanele coalitiei conduse de Washington, care au efectuate deja 2.500 de bombardamente in Siria, in ultimul an, subliniaza expertii.

Investind in cerul sirian si amplasand mijloace mobile de aparare antiaeriana (Pantsir si Tor M1), Rusia instaureaza de facto o zona de excluziune aeriana ("no-fly zone") care intareste protectia regimului de la Damasc.

"Coalitia, turcii si israelienii sunt de facto alungati de pe cer", subliniaza Michel Goya.

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, sui-a exprimat ingrijorarea in fata unei astfel de perspective, reamintind ca Moscova a creat deja acest efect in Marea Neagra, dupa ce a cucerit Crimeea.

Mai multe incidente au fost semnalate in ultimele zile intre avioane turcesti si rusesti, sporind ingrijorarea occidentalilor, chiar daca Moscova le-a relativizat.

"Este in interesul tuturor sa se asigure ca nu se intampla nimic nedorit, in special in contextul actual al relatiilor reci dintre Occident, NATO si Rusia", subliniaza Douglas Barrie, expert in aeronautica militara la International Institute for Strategic Studies (IISS) din Londra.