Mii de persoane au manifestat luni seara la Dresda (est), la chemarea miscarii islamofobe Pegida, pentru a denunta afluxul masiv si in crestere de migranti in Germania, pe fondul crizei europene a migratiei, potrivit Agerpres.

Manifestantii, majoritatea barbati, purtau pancarte denuntand sosirea refugiatilor si drapele germane in centrul Neumarkt, loc turistic principal din Dresda. Politia nu a anuntat o estimare a numarului de manifestanti, noteaza AFP.

"Avem dreptul la patria noastra germana si la cultura noastra germana", se putea citi pe pancarta lui Uwe Friedrich, 46 de ani.

"Musulmanii trebuie sa paraseasca Germania, cu exceptia refugiatilor de razboi, dar ei nu sunt multi", a declarat acest barbat care defileaza in randurile Pegida de la inceputul miscarii, in octombrie 2014, mentioneaza France Presse.

Instalat pe scena centrala, fondatorul Pegida (acronim pentru "Patrioti europeni impotriva islamizarii Occidentului), Lutz Bachmann, inculpat vineri in Germania pentru incitare la ura, urma sa se exprime la sfarsitul manifestatiei.

Manifestatiile Pegida de luni la Dresda au cunoscut o afluenta tot mai mare anul trecut pentru a atinge 25.000 de persoane in ianuarie dupa atentatele din Franta contra saptamanalului Charlie Hebdo si unui magazin cuser.

Miscarea a pierdut din popularitate dupa aceea, mai ales dupa publicarea unei fotografii a lui Bachmann care il imita pe Adolf Hitler.

Afluenta la manifestatiile Pegida a fost reluata in ultimele saptamani, ajungand la 7.000 ￯ 10.000 de participanti la 28 septembrie, potrivit presei germane, in timp ce crestea afluxul de migranti in Germania.

Cancelarul Angela Merkel si politica ei de deschidere pentru sute de mii de solicitanti de azil, mai ales cei care fug de conflictul din Siria, a fost de asemenea tinta mai multor pancarte luni.

Germania se asteapta sa primeasca, potrivit unor estimari oficiale, intre 800.000 si un milion de solicitanti de azil in 2015, un record in aceasta tara si in Europa.