Ucraina a inceput retragerea tancurilor si a artileriei usoare de pe linia frontului din regiunea estica Lugansk, in conformitate cu prevederile unui acord incheiat recent cu separatistii pro-rusi, a anuntat luni armata ucraineana, citata de Reuters.

Ucraina si liderii separatisti s-au pus de acord saptamana trecuta sa extinda retragerea din estul Ucrainei, intelegerea fiind descrisa de rebeli drept un posibil "sfarsit al razboiului" cu guvernul ucrainean.

"Astazi, la ora 11:00 (8:00 GMT), in regiunea Lugansk am inceput retragerea simultana a tancurilor T-64 si T-72, iar in unele locuri ale artileriei anti-tanc D-48 si D-44, precum si a mortierelor", a anuntat purtatorul de cuvant Ruslan Tkachuk pe Facebook.

Ucraina are 360 de tancuri in zona de conflict si 1.400 de transportoare blindate pentru trupe, potrivit datelor publicate de armata la sfarsitul lunii august.

Tkachuk a mai aratat ca retragerea a fost discutata si cu reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si ar trebui sa fie terminata in urmatoarele 14 zile.

In regiune este in vigoare un acord de incetare a focului, iar cele doua tabere au raportat doar incalcari minore ale intelegii.

Un oficial rebel a declarat sambata ca separatistii vor incepe sa isi retraga armamentul dupa data de 18 octombrie, "cu conditia sa fie liniste", a anuntat siteul rebelilor DAN.