NATO construieste in Polonia un centru de competenta si de formare pentru contraspionaj si combaterea terorismului, relateaza duminicaWelt am Sonntag, invocand surse din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

NATOFoto: NATO

Acest Centre of Excellence for Counter Intelligence (CI) urmeaza a fi deschis la finele anului 2015 in orasul Cracovia, iar „infiintarea sa ar trebui sa fie un semnal demonstrativ catre Moscova”. Conducerea centrului o asigura Polonia si Slovacia, in proiect fiind implicate zece state, printre care si Romania.

Contraspionajul, mai cu seama impotriva serviciilor de informatii rusesti, urmeaza a fi imbunatatit prin relationarea cunostintelor in domeniu, venite de la statele membre ale NATO. Pana in prezent, zece tari ar fi implicate in proiect: Polonia, Slovacia, Germania, Croatia, Lituania, Republica Ceha, Italia, Romania, Ungaria si Slovenia. „Este insa de asteptat ca si alte state sa se implice, dupa deschiderea Centrului de Excelenta”, mentioneaza publicatia citata.

NATO are pana in prezent un total de 23 de centre de excelenta la nivel mondial, inclusiv facilitati care se angajeaza in mod special in razboiul din munti (Mountain Warfare), in operatiuni militare in conditii meteorologice nefavorabile (Cold Weather Operations), sau in interventii militare contra dispozitivelor explozive improvizate (Counter Improvised Explosive Devices).

Noul centru de contrainformatii este, dupa cum se pare, rezultatul intetirii razboiului informativ dintre NATO, dominat de americani si Rusia. In urma conflictului din Ucraina, a anexarii Crimeei de catre rusi, s-a intetit ping-pongul cu sanctiuni de ambele parti ale fostei Cortine de Fier.

Intocmirea de ”liste negre” cu diplomati, oameni de afaceri si alti nedoriti fie in tarile NATO, fie in Rusia, indica macar in parte ca printre acestia misuna si spioni.

In luna aprilie, cartierul NATO de la Bruxelles ar fi fost curatat de bagatori de seama din Rusia, care s-ar fi aflat din belsug. pe langa institutiile din capitala Belgiei. „Nato ii da afara pe diplomatii rusi”, ar fi fost stirea din presa care consemna inchiderea usilor sediului Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles, „cu exceptia ambasadorului rus, al adjunctului sau si a doi angajati”.

Secretarul genaral al NATO, Jens Stoltenberg, s-ar fi plans ca, „in timp ce alte natiuni au in total maximum treizeci de trimisi, Moscova si-a stationat in capitala belgiana cateva duzini de reprezentanti”.

„Era vorba de spionaj”, mentioneaza Welt.de, precizand ca „din informatiile serviciilor de securitate europene, multi angajati ai ambasadei ruse activeaza pentru serviciile secrete rusesti, profitand de imunitatea pe care le-o ofera statutul diplomatic”.