Raiduri aeriene despre care se crede ca au fost efectuate de avioane rusesti au lovit duminica tinte din jurul orasului Talbiseh, in vestul Siriei, au informat localnicii si o organizatie ce monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis ca isi va intensifica campania aeriana, transmite Reuters. Avioanele rusesti au efectuat 20 de zboruri in Siria si au lovit 10 tinte ale Statului Islamic in ultimele 24 de ore, a informat Ministerul rus al Apararii. SUA si aliatii anunta, la randul lor, ca au efectuat 16 raiduri aeriene in Siria si Irak impotriva Statului Islamic. Bashar al-Assad prevede un succes al coalitiei dintre Rusia, Iran, Irak si Siria. Un esec ar fi devastator pentru intreaga regiune, este de parere liderul sirian. Rusia nu poate lupta cu Statul Islamic si sa-l sprijine in acelasi timp pe Assad, spune Marea Britanie.

Raiduri aeriene ruse in SiriaFoto: Captura YouTube

17.00 Rusia nu poate lupta cu Statul Islamic si sa-l sprijine in acelasi timp pe Assad, spune Marea Britanie

"Sprijinul Rusiei pentru el (presedintele sirian Bashar al-Assad, n.r.) va impinge opozitia din Siria in bratele ISIL (Statul Islamic), intarind raul pe care (presedintele rus Vladimir) Putin spune ca vrea sa-l infranga", a declarat duminica ministrul britanic de externe Philip Hammond.

16.30 SUA si aliatii anunta ca au efectuat 16 raiduri aeriene in Siria si Irak impotriva Statului Islamic

Statele Unite si aliatii din coalitia internationala au efectuat sambata 16 raiduri aeriene impotriva militantilor Statului Islamic in Siria si Irak, se arata intr-un comunicat difuzat duminica de armata americana. Trei dintre cele sase raiduri lansate in Siria au lovit tinte in apropiere de orasul Hasaka. De asemenea, luptatori ai SI, arme si cladiri au fost tinte in 10 raiduri efectuate in apropierea mai multor orase irakiene, printre care Kirkuk, Falluja si Ramadi, precizeaza comunicatul.

15.45 Assad spune ca orice discutie despre schimbarea sistemului politic sau a liderilor este rezervata doar sirienilor

Presedintele Bashar al-Assad a declarat ca doar sirienii pot decide cu privire la schimbarea sistemului politic al tarii sau a liderilor, noteaza Reuters. "Discutiile despre sistemul politic sau oficialii din Siria este o chestiune interna a Siriei", a mai spus Assad in interviul pentru televiziunea publica iraniana.

Oponentii internationali ai lui Assad spun ca orice solutie politica la conflictul ce dureaza de peste patru ani in Siria trebuie sa implice plecarea sa, desi unele state occidentale si-au mai domolit pozitia, afirmand ca acesta ar putea ramane la putere pe durata unei perioade de tranzitie.

15.15 Bashar al-Assad prevede un succes al coalitiei dintre Rusia, Iran, Irak si Siria; un esec ar fi devastator pentru intreaga regiune

Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca o coalitie intre Iran, Irak, Rusia si Siria trebuie sa triumfe in razboiul civil din tara sa, in caz contrar Siria ar putea sa nu supravietuiasca, relateaza televiziunea de stat iraniana, citata de Reuters.

Assad a declarat ca este increzator cu privire la eficienta coalitiei si ca sansele ca ea sa reuseasca sunt mari. Daca nu va reusi, se poate ajunge la distrugerea Siriei, a sustinut el, avertizand ca costurile unui esec ar fi devastatoare pentru Orientul Mijlociu.

Cele patru tari ar obtine "rezultate practice", fata de coalitia internationala condusa de SUA a carei campanii de lovituri aeriene impotriva militantilor Statului Islamic din Siria si Irak, ce dureaza de un an, s-a soldat cu o sporire a violentelor, este citat Assad afirmand intr-un interviu acordat televiziunii iraniene.

Siria si aliatii sai trebuie sa reuseasca, "ori ne vom confrunta cu distrugerea intregii regiuni", ar mai fi declarat Assad in interviu, potrivit contului de Twitter al presedintiei siriene.

UPDATE 14.00 Rusia anunta ca avioanele sale au lovit 10 tinte ale Statului Islamic in Siria

Avioanele rusesti au efectuat 20 de zboruri in Siria si au lovit 10 tinte ale Statului Islamic in ultimele 24 de ore, a informat duminica Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat, citeaza Reuters.

"Ca urmare a loviturilor noastre aeriene asupra tintelor Statului Islamic, am reusit sa le intrerupem sistemul de control, liniile de aprovizionare si am provocat pagube serioase infrastructurii pe care o foloseau pentru a comite acte de terorism", se arata in comunicat.

Potrivit ministerului rus, raidurile efectuate cu avioane SU-34, SU-24M si SU-25 au lovit tinte in provinciile Idlib si Raqqa, inclusiv o tabara de antenament a teroristilor si o fabrica unde se produceau centuri pentru atacatori sinucigasi.

Loviturile aeriene, despre care ministerul rus spune ca au fost lansate cu inalta precizie, au distrus de asemenea trei depozite de munitie si patru centre de comanda ale Statului Islamic, se mai arata in comunicat.

Raiduri aeriene ce se presupune a fi efectuate de avioane rusesti au lovit duminica tinte din jurul orasului Talbiseh, in vestul Siriei, au informat localnicii si o organizatie ce monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis ca isi va intensifica campania aeriana, transmite Reuters.

Ambulantele au transportat persoane ranite la spitalul din Talbiseh, localitate situata la nord de orasul Homs, iar un localnic a relatat ca cel putin cinci cadavre au fost recuperate din partea de vest a orasului.

"Pana acum au fost sapte sau sase raiduri asupra orasului", a spus Abdul Ghafar al Dweik, un fost angajat guvernamental, in prezent voluntar in cadrul echipelor de salvare.

El a mai spus ca, dupa parerea sa, raidurile au fost efectuate de avioane rusesti. "Apar din senin... Cu avioanele siriene am fi primit un avertisment, dar acum dintr-odata le vedem deasupra noastra", a afirmat el.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG care monitorizeaza razboiul de peste patru ani printr-o vasta retea de surse, a informat ca avionele rusesti au lansat duminica lovituri in provincia siriana Homs, precum si in cea invecinata Hama.

Rusia a inceput miercuri efectuarea de raiduri aeriene in Siria, afirmand ca acestea au vizat militantii gruparii jihadiste Statul Islamic, care controleaza teritorii vaste din estul Siriei si vestul Irakului. Insa unele zone lovite de Rusia au o prezenta mica sau deloc a militantilor Statului Islamic.

Mai multe grupari rebele din jurul Talbiseh opereaza sub umbrela Armatei Siriene Libere, iar unele dintre acestea au primit sprijin militar din partea tarilor occidentale si a celor arabe din Golf care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Raidurile aeriene din Hama au vizat o regiune din estul provinciei controlata de luptatorii Statului Islamic, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Un inalt oficial din cadrul Statului Major rus, generalul Andrei Kartapolov, a declarat sambata seara ca, incepand de miercuri, "aviatia rusa a efectuat peste 60 de lovituri aeriene in Siria, vizand peste 50 de obiective de infrastructura ale organizatiei teroriste Statul Islamic", printre care depozite de munitie si explozibili si tabere de antrenament.

Potrivit generalului rus, raidurile au semanat "panica" in randul gruparii Statul Islamic, fortand 600 dintre membrii acesteia sa-si abandoneze pozitiile. "Am reusit sa reducem semnificativ potentialul militar al teroristilor (...). Panica si dezertarile au inceput in randurile lor", a afirmat Kartapolov, mentionand ca "aproximativ 600" de militanti SI "si-au abandonat pozitiile si incearca sa fuga spre Europa".

Astfel, avand in vedere primele rezultate, "nu numai ca vom continua loviturile aeriene, ci le vom si intensifica", a subliniat generalul rus.

El a reiterat de asemenea ca raidurile ruse nu vizeaza decat "teroristii" din Siria.

Rusia a prevenit "in avans" in special partea americana ca va efectua lovituri aeriene impotriva pozitiilor SI, potrivit lui Kartapolov. "Americanii ne-au informat ca nu sunt decat teroristi in zona vizata", a afirmat el.