Autorul atacului armat comis joi la Colegiul Umpqua din statul american Oregon si-a luat singur viata dupa incident si nu a fost ucis de politisti, asa cum s-a crezut initial, relateaza Mediafax. Anuntul a fost facut sambata, de catre autoritatile americane, in cadrul unei conferinte de presa.

Chris Harper-Mercer, presupusul atacator ce a ucis 9 persoane in OregonFoto: Captura YouTube

"Medicul legist a stabilit sinuciderea drept cauza a decesului in cazul atacatorului", a anuntat seriful John Hanlin, citat de BBC News, adaugand ca anchetatorii verifica mai multe piste in acest caz si au interogat deja sute de oameni din zona producerii incidentului.

Potrivit autoritatilor, atacatorul - identificat drept Chris Harper Mercer, in varsta de 26 de ani - era inscris la cursurile clasei in care a avut loc atacul armat.

In urma incidentului, la locuinta tanarului au fost gasite nu mai putin de 14 arme, au mai anuntat oficialii americani. In timpul atacului, Mercer avea asupra sa sase arme de foc.

Politistii au facut publice, sambata, si numele victimelor. Este vorba despre opt studenti si un profesor, cu varste cuprinse intre 18 si 67 de ani.

Chris Harper Mercer s-a inrolat in armata in anul 2008, insa a fost exclus dupa mai putin de o luna, din motive necunoscute, mai noteaza BBC.

Tatal ucigasului, pe nume Ian Mercer, se declara "la fel de socat ca toti ceilalti" de actiunile fiului sau.

Motivele exacte care au stat la baza acestui atac raman deocamdata necunoscute. Doua dintre victime sustin ca religia a fost principalul motiv, atacatorul cerandu-le victimelor sa-si declare religia si impuscandu-i apoi pe crestini.

Presedintele american Barack Obama a condamnat, vineri, atacul armat comis la campusul Colegiului Umpqua din Oregon, spunand ca aceste incidente devin prea frecvente.

"Intr-un fel, aceasta a devenit o rutina. Informatiile de acest gen reprezinta o rutina. Raspunsul meu, aici, pe acest podium sfarseste prin a reprezenta o rutina (...). Am devenit insensibili la acest lucru", a spus Obama.

"Gandurile noastre si rugaciunile nu sunt suficiente. Nu este suficient. Nu anuleaza supararea si durerea si furia pe care o simtim, si nu face nimic sa previna ca acest carnagiu sa aiba loc in alta parte in America - saptamana viitoare, sau cateva luni mat tarziu", a mai spus presedintele american.