Speculatiile ca Angela Merkel va castiga Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta pentru modul in care a gestionat criza refugiatilor in Europa si razboiul din Ucraina se intetesc, tocmai cand opinia publica din Germania isi inaspreste pozitia fata de politica sa privind migrantii, noteaza The Telegraph.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Cancelarul german apare ca favorit cert la editia din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, al carui laureat va fi anuntat de catre Comitetul Nobel din Norvegia vinerea viitoare.

Insa chiar daca este laudata pe scena internationala, Angela Merkel se confrunta cu o opozitie in crestere fata de politica sa privind refugiatii acasa, unde cota sa de popularitate a scazut cu 9 puncte procentuale intr-o singura luna, fiind la nivelul de 54%, cel mai slab scor din ultimii aproape patru ani, potrivit datelor relevate de un recent sondaj de opinie.

Nominalizarile la Premiul Nobel pentru Pace sunt tinute secret, iar zilele ce preced anuntul sunt in mod traditional pline de speculatii si presupuneri. Tot ce Comitetul Nobel va confirma este ca au fost 276 de nominalizari anul acesta.

Insa Kristian Berg Harpviken, un expert care publica o lista scurta de posibili castigatori in fiecare an, a numit-o pe Angela Merkel drept favorita.

"Angela Merkel va lua Premiul pentru Pace", le-a spus jurnalistilor Harpviken, director al Institutului de Cercetari asupra Pacii din Oslo. "Ea este cea care a dat dovada cu adevarat de autoritate morala si care a intors complet dezbaterea privind problemele refugiatilor intr-un context european", a spus el.

Merkel este de asemenea considerata favorita sa castige pentru eforturile sale de a pune capat conflictului din Ucraina, dupa ce i-a adus pe presedintii rus si ucrainean Vladimir Putin si Petro Poroshenko inapoi la masa negocierilor, in februarie.