Presedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat vineri ca afluxul de refugiati in Europa este folosit de unii lideri straini - pe care nu i-a numit - pentru a slabi politic Uniunea Europeana, noteaza Agerpres citand AFP.

"Pentru prima data de cand fac politica, am auzit politicieni care declara deschis ca refugiatii care se indreapta spre Europa sunt o metoda de a impune acesteia din urma anumite comportamente", a spus Tusk, intervenind intr-un forum european la Sopot, pe coasta poloneza a Marii Baltice.

"Unii spun ca metoda lor de a slabi Europa este ca un organism politic", a adaugat presedintele Consiliului European, invitand "sa se traga concluziile necesare".

Anterior, Tusk a criticat "solutiile militare propuse de unele state in Siria" care risca, a afirmat el, "sa-i impinga pe cei opt milioane de sirieni stramutati in interiorul tarii lor sa-si paraseasca patria".

El a mentionat apoi "angajamentul militar al Rusiei, angajamentul militar si politic al Iranului si angajamentul tot mai clar evocat al Chinei".

"Refugiatii au devenit un element de confruntare politica si uneori, in mainile si mintile unor politicieni, ei devin un element de targuiala, ba chiar un nou element de razboi hibrid ale carui prime semne au fost observate in Crimeea si Donbas", in Ucraina, a adaugat Tusk.

"Nu vorbesc numai de Rusia", a precizat el.

Termenul de "razboi hibrid" a fost folosit pentru a descrie conflictul armat din estul Ucrainei, in care Rusia este acuzata de Kiev si Occident ca ia parte prin usa din spate, cu militari fara apartenenta declarata la o armata, operatiuni ale fortelor speciale, o ofensiva de propaganda si manevre la frontiere.

Reafirmand in acelasi timp vocatia UE de a primi refugiatii ce fug de razboi, Tusk a avertizat contra reaparitiei "zidurilor" la frontiere uitate din interiorul zonei Schengen, noteaza France Presse.

"Astazi, nu noi decidem cine vine in Europa. Sunt calauzele, determinarea oamenilor si chiar vremea in Mediterana care decid", a spus el.

In cele din urma, Tusk a gasit un motiv de a fi optimist in faptul ca refugiatii care vin in Europa vad aici locul in care vor fi bine tratati, unde isi vor putea face un viitor mai bun pentru copiii lor.