Va lua timp sa organizezi alegeri in Ucraina care sa respecte standardele internationale iar, ca urmare a acestui lucru, asa-numitul proces de pace de la Minsk cel mai probabil nu va fi incheiat pana la sfarsitul anului, a declarat vineri presedintele francez Francois Hollande, potrivit Reuters.

"Cu privire la chestiunea alegerilor... va mai dura. Nu dorim sa fie organizate alegeri in teritoriile din estul Ucrainei in conditii ce nu ar respecta acordul de la Minsk", a afirmat Hollande, dupa ce a gazduit la Paris o intalnire cu liderii Rusiei, Ucrainei si Germaniei pe aceasta tema.

"Este prin urmare probabil, chiar cert acum, ca, in conditiile in care avem nevoie de trei luni sa organizam alegerile, sa depasim data care a fost stabilita pentru incheierea (procesului de pace de la) Minsk, adica 31 decembrie 2015", a mai spus presedintele francez, intr-o conferinta de presa.

Acordul de la Minsk continea un termen limita pana la finalul anului pentru ca Ucraina sa recupereze controlul complet asupra granitelor sale.

Angela Merkel: Nu vom face concesii Rusiei in criza ucraineana pentru a-i obtine sprijinul in cazul Siriei; nu este nicio legatura intre cele doua crize

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca tarile occidentale nu vor face concesii Rusiei in criza ucraineana cu scopul de a-i castiga sprijinul pentru o solutie politica in Siria, subliniind ca cele doua crize nu au nimic de-a face una cu alta, transmite Reuters.

"Pentru noi, problema Siriei nu este legata de chestiunea Minsk", a spus ea, referindu-se la acordul de pace ce vizeaza solutionarea impasului in criza ucraineana.

"Aceste probleme nu au nimic de-a face una cu cealalta. Ucraina asteapta pe buna dreptate ca integritatea sa teritoriala sa fie respectata, poate nu in ceea ce priveste Crimeea, dar pentru restul tarii", a mai spus Merkel dupa intalnirea cu liderii Frantei, Rusiei si Ucrainei la Paris.

Ea a minimalizat de asemenea comentariile pe care le-a facut luna trecuta, la Bruxelles, cand a afirmat ca presedintele sirian Bashar al-Assad ar trebui inclus in discutiile pentru solutionarea razboiului civil de acolo, spunand ca apelul sau la dialog nu a insemnat ca Assad ar trebui sa ramana in functie.

Kremlin: Discutiile de la Paris, ca cele "despre afaceri"; toate partile au reafirmat angajamentul fata de acordul Minsk

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat vineri ca discutiile de la Paris pe tema conflictului ucrainean, desfasurate intre liderii Rusiei, Ucrainei, Frantei si Germaniei, au fost ca cele "despre afaceri" si toate partile si-au reafirmat angajamentul fata de procesul de pace de la Minsk, transmite Reuters.

Dmitri Peskov a adaugat, intr-o conferinta cu reporterii, ca dialogul intre cele patru tari pe tema Ucrainei va continua.

La Paris, cei patru lideri au remarcat de asemenea evolutii pozitive privind retragerea armamentului cu calibrul mai mic de 100 mm din zonele de conflict din estul Ucrainei, a mai spus Peskov.

Vladimir Putin l-a informat de asemenea pe presedintele Francois Hollande cu privire la implicarea militara a Rusiei in Siria, potrivit lui Peskov, care a adaugat ca liderul rus a subliniat faptul ca actiunile Rusiei vizeaza lupta impotriva terorismului si sunt in conformitate cu legea internationala.

Petro Poroshenko, "optimism precaut" dupa discutiile privind procesul de pace

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat vineri ca are un "optimism precaut" dupa discutiile de la Paris cu liderii Rusiei, Frantei si Germaniei cu privire la procesul de pace din estul Ucrainei, a relatat agentia Interfax Ukraine, citata de Reuters.

"Am un optimism precaut cu privire la rezultate (in urma discutiilor)", ar fi declarat el.

Poroshenko a mai spus ca acest conflict se va termina doar cand "ultima bucata de teritoriu ucrainean va fi eliberata", potrivit agentiei ucrainene.