Ungaria va gazdui si ea un centru de comanda pentru a ajuta la coordonarea desfasurarii fortei de reactie rapida a NATO in caz de urgenta, a anuntat vineri guvernul, relateaza Agerpres.

Alianta Nord-Atlantica a activat deja centre similare in Lituania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Polonia si Romania.

Ungaria sustine ca centrul de comanda, numit Unitate de integrare a fortei NATO, va avea un personal format din 40 de ofiteri din Ungaria si alte state membre, dar nu va gazdui si trupe.

"Sarcina sa pe timp de pace este sa organizeze si sa planifice exercitii internationale si, in caz de urgenta, sa coordoneze forta de reactie a NATO", a declarat un purtator de cuvant al guvernului, raspunzand unei intrebari din partea Reuters.

Rolul fortei varf de lance a NATO, care urmeaza sa fie deplin operationala la inceputul anului viitor, va fi probabil discutat la reuniunea ministrilor apararii de la Bruxelles de pe 8 octombrie.

Unele tari est-europene membre NATO, printre care si Polonia, vor ca Alianta sa aiba in vedere descurajarea unui posibil atac rus, in lumina anexarii Crimeei de catre Moscova in martie anul trecut.

"Am plecat de la faptul ca lumea devine un loc tot mai periculos si s-ar putea sa avem nevoie de un ajutor rapid si eficient din partea aliatilor nostri", a mai spus purtatorul de cuvant.

La randul sau, NATO a scris pe site-ul sau ca centrele "vor ajuta in desfasurarea rapida a fortelor aliate in partea de est a Aliantei daca va fi necesar".