Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi seara, la un eveniment din New York, ca cresterea economica revine in Europa, dupa ce regiunea nu a reusit in ultimii sapte-opt ani sa aiba o contributie majora la expansiunea globala, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

'Progresele din ultimii trei ani pentru stabilizarea si consolidarea zonei euro aunt reale. Cresterea revine. Calea spre progres a fost identificata. Nu ne vom opri pana cand uniunea monetara nu va fi completa", a spus Draghi.

Seful BCE nu a comentat despre perspectiva politicii monetare a institutiei. El a aratat ca se pozitioneaza in tabara celor care sustin ca este necesar ca integrarea sa continue pentru a obtine toate economiile care pot fi aduse de uniune.

Zona euro a inregistrat inflatie negativa in septembrie, de -0,1%, pentru prima oara in ultimele sase luni, evolutie care amplifica presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru suplimentarea masurilor de stimulare.

Declinul preturilor este in mare parte consecinta energiei ieftine, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat ca institutia ar putea extinde programul de suplimentare a lichiditatilor, daca va fi nevoie pentru evitarea deflatiei.

BCE a anticipat in aceasta luna ca economia zonei euro va inregistra anul viitor o crestere de 1,7% si o rata a inflatiei de 1,1%.