Alegerile legislative in Spania vor avea loc la 20 decembrie, a anuntat joi seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, care aspira la o realegere dificila, informeaza AFP si Agerpres.

"Vom avea astfel o marja (de timp) pentru a instala parlamentul dupa sarbatorile" de la sfarsitul anului, a explicat liderul conservator intr-un interviu televizat.

Rajoy a castigat cu o larga majoritate alegerile parlamentare din 2011, cand electoratul a sanctionat guvernul socialist pentru gestionarea crizei ce a izbucnit in 2008.

Dar toate sondajele arata acum ca o mare parte a populatiei nu simte efectele redresarii economice incepute in 2013. Somajul inca depaseste 22% din populatia activa, cea mai mare rata din Uniunea Europeana dupa Grecia.

Dupa ultimele alegeri, peisajul politic spaniol a fost bulversat. Cele doua partide traditionale, Partidul Popular al lui Rajoy si Partidul socialist, se vor confrunta cu doua noi partide. Stanga radicala Podemos, aliatul SYRIZA din Grecia, ameninta sa obtina voturi in detrimentul socialistilor, in timp ce liberalii Ciudadanos sa ia voturile conservatorilor.

Perspectiva unei secesiuni a Cataloniei, cea mai bogata regiune a Spaniei, va afecta de asemenea viitorul scrutin. Partidele separatiste au castigat duminica alegerile regionale din Catalonia si Rajoy este criticat din toate partile ca nu a incercat sa satisfaca revendicarile catalanilor, noteaza France Presse.