Evelyn Farkas, oficial de top al Pentagonului in supravegherea relatiilor militare cu Rusia, demisioneaza pe fondul dezbaterii din cadrul administratiei Obama privind modalitatea de raspuns la actiunile Rusiei in Ucraina si Siria, scrie Politico.com. Evelyn Farkas, secretar adjunct al Apararii pentru Rusia, Ucraina si Eurasia, va parasi acest post la sfarsitul lunii octombrie, dupa 5 ani in cadrul Departamentului Apararii.

Evelyn Farkas a consiliat trei secretari americani ai Apararii cu privire la politica Rusiei, oferind constant sfaturi despre cum ar trebui sa raspunda Statele Unite la actiunile agresive ale Moscovei si a fost profund implicata in programul de asistenta in valoare de 244 de milioane de dolari oferit Ucrainei incepand din 2014. De asemenea, Evelyn Farkas a adus o gandire proaspata in ceea ce priveste politicile privind sud-estul Europei, in probleme precum interesul Muntenegru de a adera la NATO, extinderea cooperarii in domeniul apararii cu Georgia si extinderea cooperarii multilaterale cu cele trei natiuni din Caucaz, a comentat un alt oficial al Pentagonului.

Un alt responsabil american din domeniul apararii spune ca, probabil, va fi nevoie de timp pentru a se gasi un inlocuitor: "Nu sunt multi experti in problemele Europei in cadrul administratiei, care sa aiba o asemenea experienta."

Evelyn Farkas nu a comentat, deocamdata, informatiile privind iminenta sa plecare de la Pentagon.

In noiembrie anul trecut, Chuck Hagel a demisionat din functia de secretar al Apararii dupa ce a condus Pentagonul aproape 2 ani, tot pe fondul presiunilor la care a fost supus din cauza numeroaselor crize de pe plan extern. Hagel fusese criticat pentru abordarea fata de grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria.