Armata afgana a preluat din nou controlul joi asupra orasului strategic Kunduz, situat in nordul tarii, dupa lupte violente care au avut loc in cursul noptii impotriva rebelilor talibani, au informat oficiali guvernamentali, potrivit AFP si Agerpres.

"Fortele speciale afgane controleaza in prezent orasul Kunduz", a anuntat pe Twitter purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne de la Kabul, Sediq Sediqqi.

Ministrul adjunct de interne Ayoub Salangi a afirmat ca localitatea Kunduz, ocupata luni de insurgentii islamisti, a fost cucerita in urma unei "operatiuni speciale".

Un locuitor al orasului, contactat de AFP, a declarat joi dimineata ca luptele continuau totusi in unele cartiere, iar corpurile lipsite de viata ale combatantilor talibani erau insirate pe strazi.

Ocuparea orasului Kunduz de catre talibani, o premiera din 2001, i-a determinat pe mii de locuitori sa fuga in fata perspectivei unei reveniri la regimul fundamentalist pe care militiile islamiste l-au instituit in perioada cand s-au aflat la conducerea Afganistanului, intre 1996 si 2001.

De asemenea, a fost o infrangere serioasa pentru presedintele afgan, Ashraf Ghani, instalat in functie in urma cu un an, precum si pentru fortele afgane, singure in prima linie dupa incheierea misiunii de lupta a NATO in decembrie 2014.