Slovacia va contesta la Curtea Europeana de Justitie planul Uniunii Europene de a imparti 120.000 de solicitanti de azil, a declarat premierul Robert Fico, citat de Reuters.

Slovacia, Cehia, Ungaria si Romania s-au opus cotelor obligatorii de migranti. Cehia probabil va apela si ea la Curtea de Justitie, Ungaria analizeaza o astfel de masura, iar Romania nu a facut niciun anunt in acest sens.

“Nu suntem de acord cu cotele obligatorii si am pus in practica azi aceasta opinie”, a spus Fico intr-o conferinta de presa tinuta dupa ce guvernul a convenit luarea acestei masuri.

Contestatia va fi realizata de avocati in urmatoarele doua luni, a anuntat ministrul de justitie slovac.

Slovacia ar trebui sa primeasca 802 de migranti potrivit schemei de relocare a UE, pe care o vede ca pe o incurajare a migrantilor sa continue sa vina.

Fico a spus ca nu se teme ca sistemul de cote va fi impus impotriva vointei Slovaciei pentru ca nu este posibil din punct de vedere tehnic.

Sistemul de alocare in Uniunea Europeana al migrantilor aprobat la Bruxelles este “serios viciat” iar Ungaria ia in considerare contestarea decizieiin justitie, a declarat joi seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Cehia anuntase si ea, marti, ca va contesta la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii.