SUA fac o "pauza" in formarea si echiparea rebelilor sirieni moderati, ca sa revizuiasca acest program cu rezultate nesemnificative, a anuntat Pentagonul citat de AFP.

"Am facut o pauza" in trimiterea recrutilor spre centrele de antrenament din Turcia si Iordania, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook. Dar armata americana "continua sa recruteze" viitori candidati, in perspectiva unei apropiate reluari a instructiilor, a explicat oficialul.

Acest program de pregatire si echipare a rebelilor sirieni, lansat la inceputul anului de SUA si pentru care au fost alocate 500 de milioane de dolari, urma sa anteneze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate in Siria grupul jihadist Statul Islamic. Dar, nu a permis decat instruirea a doua grupuri de 54 si 70 de combatanti, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americana a recunoscut, intre altele, ca unii dintre acesti combatanti si-au predat saptamana trecuta o parte din echipament si munitii Frontului al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, trecand intr-o zona controlata de aceasta.

Programul a fost afectat in special prin filtrarea drastica a candidatilor de catre americani. Unii experti estimeaza ca vointa Washingtonului de a limita aria de actiune a rebelilor in lupta impotriva Statului Islamic a descurajat multi dintre potentialii recruti.