Un mozaic rar din perioada bizantina, ce prezinta strazi si cladiri si care a fost descoperit in sudul Israelului, va fi prezentat joi publicului larg, dupa ce a fost restaurat, a anuntat marti Autoritatea israeliana a antichitatilor, citata de AFP.

Mozaicul, un patrat cu latura de circa 3,5 metri, acoperea pardoseala unei biserici din epoca bizantina, astazi complet distrusa, precizeaza agentia israeliana intr-un comunicat de presa.

"Reprezentarea cladirilor pe sol, intr-un mozaic, reprezinta un fenomen rar in Islael. Cladirile sunt dispuse de-a lungul strazii orasului, asemenea unor coloane, precum intr-o harta veche", explicat arheologul care a condus sapaturile.

"Desenele reprezinta un oras de pe malul Nilului egiptean, cu cladiri in 3 dimensiuni, cu balcoane, galerii, acoperisuri si ferestre", precizeaza arheologul.

"Artistul a uilizat o paleta de 17 culori diferite pentru a realiza acest mozaic", explica Saar Ganor, membru al echipei de arheologi.

"O astfel de investitie si o astfel de calitate fac din acest mozaic una dintre cele mai frumoase lucrari de acest tip descoperite din Israel", a precizat specialistul.

Mozaicul, in varsta de 1.500 de ani, a fost descoperit in urma cu doi ani intr-o zona industriala din orasul Kyriat Gat.

Lucrarea va fi prezentata publicului incepand de joi cu ocazia festivitatilor orcanizate pentru a 60-a aniversare a fondarii acestui mic oras din sudul Israelului.