Fortele afgane, cu sprijin aerian american, se lupta marti cu talibanii din orasul afgan Kunduz, in incercarea de a relua controlul asupra centrului urban nordic, prima capitala provinciala afgana care a cazut in mainile insurgentilor dupa ce regimul lor a fost rasturnat in urma cu 14 ani, informeaza Reuters.

Caderea neasteptata a orasului Kunduz, luni, reprezinta un esec major pentru guvernul presedintele Ashraf Ghani, care a marcat marti primul sau an la carma tarii, si ridica semne de intrebare privind cat de pregatite sunt fortele afgane sa faca fata, pe cont propriu, insurgentei islamiste.

Ministerul afgan al Apararii a declarat ca trupele guvernamentale, care au petrecut noaptea ascunse in aeroportul orasului, vor recastiga in curand Kunduz.

"Noi trupe au ajuns in Kunduz si am lansat o operatiune", a aratat ministerul intr-o declaratie de presa.

Avioane de vanatoare americane au lovit pozitii talibane de la marginea orasului, a precizat un purtator de cuvant al NATO.

Atacul, care a inceput in jurul orei 9:00 (ora 4:00 GMT / 7:00 ora Romaniei), marcheaza primul atac aerian al SUA pentru apararea orasului.

"Trupele americane au efectuat astazi un atac aerian asupra Kunduz pentru a elimina o amenintare la adresa coalitiei iar trupele afgane opereaza in apropiere de Kunduz", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtator de cuvant al coalitiei. Nu a dat detalii cu privire la cate trupe se afla in regiune.