Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca a refuza cooperarea cu armata si guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad ar fi o "enorma greseala", scrie AFP.

"Ar fi o enorma greseala sa un cooperezi cu cei care lupta frontal cu terorismul si noi trebuie sa recunoastem ca nimeni altcineva decat fortele armate ale presedintelui Assad lupta realmente cu Statul Islamic si alte organizatii teroriste din Siria", a spus presedintele rus, in prima sa interventie in fata Adunarii Generala a Natiunilor Unite in ultimii zece ani. Acesta a cerut crearea unei "largi coalitii antiteroriste" pentru a lupta impotriva jihadistilor din Siria si Irak. Aceasta coalitie anti-jihadista ar fi "asemanatoare celei impotriva lui Hitler" si in care tarile arabe ar "juca un rol cheie", a adaugat el.

UPDATE 04:00 Presedintele rus Vladimir Putin a exclus luni sa trimita in Siria trupe de lupta la sol pentru a lupta contra gruparii Statul Islamic, dupa o intalnire cu omologul sau american Barack Obama la Natiunile Unite, noteaza Reuters si France Presse.

"Ne gandim la modul in care putem ajuta in continuare armata siriana. Dar in ceea ce priveste trupele la sol... o implicare a Rusiei, nu exista nicio discutie despre o implicare terestra, o participare a trupelor rusesti", a declarat Putin, vorbind in limba rusa, la o conferinta de presa la sediul ONU.

PUBLICITATE

Cu toate acestea, presedintele rus Vladimir Putin a refuzat sa excluda lovituri aeriene ale Rusiei in Siria in sprijinul armatei aliatului sau Bashar al-Assad si impotriva gruparii Statul Islamic.

"Ne gandim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar daca va trebui sa actionam, o vom face numai respectand complet normele dreptului international", a declarat Putin, intrebat de jurnalisti la Natiunile Unite in legatura cu loviturile aeriene efectuate de Franta si Australia in Siria

Cu putin timp inainte, vorbind de la aceeasi tribuna, presedintele american Barack Obama s-a declarat pregatit sa coopereze cu Rusia si Iranul pentru a pune capat razboiului din Siria. Dar acesta a denuntat presedintele sirian, pe care l-a calificat drept "tiran" si l-a acuzat ca masacreaza "copiii nevinovati". Obama a criticat, de asemenea, sustinerea Moscovei pentru Bashar al-Assad.

Presedintele iranian Hassan Rohani a luat si el cuvantul la tribuna Adunarii, solicitand crearea unui front unit de lupta impotriva terorismului.

La randul sau, premierul turc Ahmet Davutoglu a confirmat ca tara sa este gata sa coopereze cu toate tarile, inclusiv Rusia, pentru a gasi o solutie politica in Siria.

Dar "in aceasta noua Sirie nu ar trebui sa existe niciun loc pentru Assad sau pentru Daech", acronimul in araba al gruparii jihadiste Statul Islamic.

Franta a sustinut o pozitie similara: presedintele Francois Hollande a declarat la ONU ca o tranzitie politica in Siria trece prin plecarea lui Bashar al-Assad.