Ambasadorul rus la Varsovia, Serghei Andreev, si-a retras afirmatia potrivit careia Polonia a fost "co-responsabila" in al Doilea Razboi Mondial si si-a exprimat regretul ca nu a fost "suficient de precis" si a lasat loc unor "interpretari eronate", scrie AFP.

"Nu am avut intentia sa ofensez natiunea poloneza", a spus diplomatul, la iesirea din Ministerul polonez al Afacerilor Externe, unde a fost convocat pentru a oferi explicatii legate de afirmatiile facute intr-un interviu televizat, vinerea trecuta.

Declaratiile sale au creat o noua tensiune in relatiile ruso-poloneze, deja foarte dificile dupa anexarea Crimeei si conflictul ucrainean.

"Regret ca nu am fost suficient de precis (...), ceea ce a condus la interpretari eronate legate de co-responsabilitatea in al Doilea Razboi Mondial", a spus ambasadorul.

Acesta si-a mentinut insa opinia, bazandu-se pe afirmatiile facute in luna mai de presedintele rus Vladimir Putin, potrivit careia "politica Poloniei din anii 1930 a condus la catastrofa" din 1939.

El a tinut sa aduca un omagiu rezistentei poloneze, subliniind in acelasi timp participarea armatei sovietice la infrangerea Germaniei naziste si cerand respect pentru cei "600.000 de soldati si ofiteri ai Armatei Rosii cazuti in luptele pentru eliberarea Poloniei".

Varsovia a reactionat cu indignare la interviul ambasadorului rus. "Afirmatiile facute de cel mai inalt reprezentant al statului rus in Polonia pun sub semnul intrebarii chestiunea adevarului istoric si revin la cele mai mincinoase interpretari ale evenimentelor din epoca stalinista si comunista", afirmase Ministerul polonez al Afacerilor Externe intr-un comunicat.