O coalitie separatista care a promis independenta regunii spaniole Catalonia a obtinut victoria in alegerile regionale de duminica, relateaza DPA preluata de Mediafax. Alianta separatista condusa de catre liderul catalan Artur Mas a obtinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, dupa numararea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, "Junts pel si" (Impreuna pentru da), a obtinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extrema stanga) zece.

"Am castigat", a declarat Mas dupa numararea voturilor. Alianta a obtinut o eventuala majoritate absoluta (47,8%) in Parlament, dar nu si majoritatea voturilor exprimate.

"Separatistii au pierdut plebiscitul", a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest esec al separatistilor de a obtine majoritatea voturilor exprimate. Alegatorii din aceasta regiune bogata din nord-estul tarii si-au exprimat optiunile politice duminica, in cadrul unui scrutin catalogat de catre Mas drept un "referendum" pe tema despartirii Cataloniei de Spania.

Mas a format aceasta alianta separatista inainte de alegeri, anuntand ca o victorie a coalitiei va insemna independenta celor 7,6 milioane de catalani in urmatoarele 18 luni. Partidul lui Mas, "Convergencia Democratica de Catalunya" (CDC, la putere), s-a alaturat mai vechilor sai rivali din cadrul "Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) si altor grupari cetatenesti pentru a forma "Junts pel si"".

Pentru a obtine majoritatea absoluta de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu "Candidatura d'Unitat Popular". Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminica la scrutin, o prezenta cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decat la ultimele alegeri regionale, in 2012.