Aproape 30.000 de recruti straini au ajuns in Siria si Irak pana in prezent, multi dintre ei pentru a se alatura Statului Islamic (SI), un numar dublu fata de ultimul an, se tem serviciile americane de informatii, relateaza Mediafax citand The New York Times.

Publicatia americana comenteaza ca acest lucru este o dovada puternca a faptului ca eforturile internationale de consolidare a controalelor la frontiera, de impartasire de informatii si de consolidare a luptei impotriva terorismului nu contribuie la diminuarea randurilor luptatorilor jihadisti.

Printre cei care iau parte sau au incercat sa ia parte la conflictele din Irak si Siria se afla peste 250 de americani, in contextul in care cu un in urma numarul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citand "oficiali din domeniul informatiilor si din domeniul aplicarii legii".

Militarii americani au fost acuzati, in ultimele saptamani, ca minimalizeaza amenintarea reprezentata de Statul Islamic in rapoarte de informatii, prezentandu-si eforturile intr-o lumina mai favorabila.

In acest context, presedintele american Barack Obama urmeaza sa prezideze marti un summit international, in cadrul Adunarii Generale a ONU, al liderilor tarilor care lupta impotriva Statului Islamic si altor extremisti violenti.

Analisti americani in domeniul informatiilor au pregatit, in acest sens, o evaluare confidentiala care conchide ca arata 30.000 de luptatori straini au calatorit in Irak si Siria, incepand din 2011, provenind din peste 100 de tari.

In urma cu un an, aceeasi oficiali estimau acest aflux la aproximativ 15.000 de combatanti, provenind din 80 de tari, marea majoritate urmarind sa lupte alaturi de SI.

Tot marti, Congresul american urmeaza sa publice un raport, in urma unei anchete bipartizane pe o perioada de sase luni, cu privire la aceste calatorii, Raportul arata ca, "in pofida eforturilor concertate de a opri afluxul (de jihadisti), am esuat in a-i opri pe americani sa plece in strainatate pentru a se alatura jihadistilor", dezvaluie NYT.

Alte parti ale unor politici ale administratiei cu privire la Siria si lupta impotriva SI au fost afectate, de asemenea, de esecuri, potrivit aceeiasi anchete.

In afara de atacurile aeriene impotriva unor tinte SI efectuate de catre o coalitie de tari occidentale si arabe, Pentagonul a creat un program in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni "moderati", care a "produs doar o mana de luptatori", de asemenea un esec.

Totodata Rusia a sfidat incercarile americane de a bloca o acumulare de forte rusesti la o noua baza aeriana din Siria, un subiect despre care presedintele american Barack Obama urmeaza sa discute cu omologul sau rus Vladimir Putin luni, in marja Adunarii generale a ONU.

In plus, intr-un gest care poate fi considerat o ruptura a continuitatii misiunii, generalul in retragere John R. Allen, emisarul diplomatic care coordoneaza coalitia impotriva SI din septembrie 2014, a anuntat Casa Alba ca urmeaza sa demisioneze la sfarsitul anului.¬