John Kerry a declarat ca vede in aceasta saptamana o ocazie pentru inregistrarea unor progrese catre incheierea razboiului civil din Siria, inaintea unei intalniri cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif sambata, in marja Adunarii Generale a ONU, relateaza Mediafax citand Reuters. Oficiali occidentali au declarat ca secretarul de Stat american vrea sa lanseze o noua initiativa in vederea gasirii unei solutii politice la conflictul sirian, care a capatat o noua dimensiune din perspectiva mobilizarii militare a Rusiei in sustinerea presedintelui sirian Bashar al-Assad si a crizei refugiatilor care s-a revarsat in Europa.

Foto:

Noua abordare americana, despre care oficialii citati au subliniat ca se afla intr-o faza incipenta, ar putea aduce Rusia, un aliat major al lui al-Assad, alaturi de tari precum Arabia Saudita, Turcia si Qatarul, care sustin grupari ale opozitiei siriene fata de al-Assad.

"Eu consider aceasta saptamana drept o oportunitate majora pentru orice tari care vor sa joace un rol important in incercarea solutionarii uneia dintre cele mai dificile probleme din Orientul Mijlociu", le-a spus el unor jurnalisti, in timp ce poza alaturi de Zarif.

"Este necesar sa obtinem pacea si o cale inainte in Siria, in Yemen, in regiune", a declarat Kerry. "Eu cred ca exista oportunitati saptamana aceasta, prin aceste discutii, in vederea unor progrese", a adaugat el.

Zarif a spus ca prioritatea sa in aceasta intalnire este sa discute despre implementarea acordului de la 14 iulie, prin care Iranul a convenit sa adopte masuri in vederea limitarii programului sau nuclear in schimbul anularii sanctiunilor economice care i-au paralizat economia.

"Speram ca prin implementarea totala (a acordului), cu buna-credinta, sa (punem capat) unei anumite neincrederi care a existat timp de multe decenii", le-a spus Zarif jurnalistilor.