Croatia a anulat, vineri, in urma presiunilor Uniunii Europene, blocada instituita la frontiera cu Serbia, care a condus la o deteriorare a relatiilor bilaterale, in timp ce Ungaria si-a anuntat intentia ferma de a inchide in curand usa migrantilor din Croatia, anunta Mediafax, citand AFP. Devenita o tara de tranzit majora in Balcani, dupa ce Budapesta a inchis frontiera refugiatilor care veneau dinspre Serbia, Croatia si-a inchis saptamana aceasta frontiera vehiculelor sarbesti, in semn de protest fata de afluxul de migranti dinspre Serbia.

"Frontiera a fost deblocata la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei). Toate vehiculele, indiferent de numerele lor de inmatriculare, pot intra in Croatia", a anuntat Ministerul de Interne de la Zagreb.

In fata amplorii pe care a luat-o criza dintre cele doua tari - cea mai grava de la conflictul armat din anii '90 - Bruxellesul a somat vineri Zagrebul sa prezinte "de urgenta clarificari", indemnand Croatia sa revina asupra deciziilor pe care le-a luat.

Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a indemnat Zagrebul sa-si revizuiasca pozitia, subliniind intr-o vizita la Belgrad ca Europa are nevie de "stabilitate" in Balcani, in fata crizei migratiei.

La doua zile de la summitul exceptional dedicat acestei crize, in care statele membre au convenit sa consolideze frontierele externe ale UE si sa ofere un ajutor umanitar vecinilor lor, fluxul refugiatilor care incearca sa ajunga in vestul Europei prin Blacani ramane important.

Zagrebul a anuntat ca a inregistrat 8.500 de noi migranti joi, ridicand la 55.000 numarul celor care au tranzitat tara de cand Ungaria si-a inchis frontiera cu Serbia, pe 15 septembrie.

Aproape toti migrantii care sosesc in Croatia trec dupa aceea in Ungaria, dupa care ajung, printr-un coridor de facto, la frontiera cu Austria, iar de acolo in Germania.