Rusia a salutat propunerea cancelarului german Angela Merkel ca o gama larga de tari sa participe la discutii privind situatia din Siria, a anuntat vineri un consilier de la Kremlin. "Este un factor important, in contextul sirian actual: Angela Merkel a vorbit in ultimele zile despre necesitatea ca mai multi actori sa participe la negocierile politice privind Siria", a afirmat Iuri Ushakov, oficial de la Kremlin, adaugand ca Merkel a facut referire la Iran, Arabia Saudita, Siria, Rusia si alti jucatori regionali, potrivit Reuters.

"Acest lucru se potriveste cu ceea ce avem in minte", spune Iuri Ushakov.

Rusia a trimis doua nave militare, avioane de vanatoare si personal militar limitat in Siria, pentru a ajuta regimul Bashar Al-Assad, afirmau in urma cu doua saptamani oficiali americani. O saptamana mai tarziu au aparut informatii ca Rusia a trimis patru avioane de lupta in Siria, iar la inceputul acestei saptamani Rusia a inceput sa faca misiuni de supraveghere cu avioane fara pilot in Siria. Acestea par sa fie primele operatiuni militare aeriene ale Moscovei in tara dupa o masare rapida de forte la o baza aeriana siriana.

Reuters a scris, joi, ca Vladimir Putin se pregateste de lovituri aeriene unilaterale impotriva Statului Islamic in Siria, daca Statele Unite vor respinge propunerea sa privind actiuni coordonate.

Presedintele american Barack Obama ii va cere presedintelui rus Vladimir Putin sa explice modul in care prezenta militara a tarii sale in Siria va contribui la infrangerea Statului Islamic, atunci cand cei doi lideri se vor intalni lunea viitoare la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, au declarat joi oficiali de la Casa Alba.