Papa Francisc, care este argentinian, a denuntat vineri, in discursul sustinut in Adunarea Generala a Natiunilor Unite, "asfixierea" pe care institutiile fina nciar internationale o impun tarilor sarace, supunandu-le la "sisteme de credite" si la politici de austeritate, potrivit AFP.

In primul discurs sustinut la ONU, papa si-a exprimat dorinta ca "organismele financiare internationale sa vegheze la dezvoltarea durabila a tarilor", in loc sa supuna "populatiile la mecanisme de cea mai mare saracie, de excluziune si de dependenta".

Papa Francisc a ajuns la New York joi seara, venind de la Washington, unde s-a adresat Congresului SUA despre subiecte sensibile, facand apel la alesi sa vindece problemele care divid societatea americana, precum batalia politica aprinsa asupra imigratiei.

Suveranul pontif a fost intampinat la aeroport de o formatie de alamuri de la un liceu catolic care a interpretat "New York, New York", iar reprezentantul Vaticanului a primit flori de la cativa din cei 200 de oameni prezenti.

Dupa discursul in Adunarea Generala ONU, suveranul pontif se va deplasa in zona Ground Zero", unde se aflau Turnurile WTC doborate pe 11 septembrie 2001. Papa va vizita apoi o scoala catolica elementara din cartierul Harlem.

"Lumea noastra a devenit din ce in ce mai mult un spatiu al conflictelor, al urii si atrocitatilor brutale comise in numele religiei", a declarat Papa Francisc in timpul discursului din Congresul SUA, referindu-se la subiectele pe care le va aborda la reuniunea Natiunilor Unite.

"umea noastra se confrunta cu o criza a refugiatilor de o magnitudine care nu a mai fost de la al II-lea Razboi Mondial", a adaugat suveranul pontif.