Fluxul de refugiati care incearca sa ajunga in Europa de Vest, prin Balcani, ramane seminificativ vineri, la doua zile dupa un summit european in cadrul caruia s-a incercat gasirea unui raspuns comun la acest fenomen, transmite AFP. Agentia ONU pentru refugiati avertizeaza ca nu se asteapta ca fluxul de imigranti sa scada, precizand ca acesta ar putea fi doar "varful icebergului".

refugiati la granita sarbo-maghiara Roske 2Foto: Andrei Pungovschi / EurActiv.ro

In jur de 4.500 de persoane au ajuns la frontiera austriaca din Ungaria intre miezul noptii si ora 4:30 GMT, potrivit politiei austriece, un numar care se situeaza in gama superioara a ultimelor saptamani.

Joi, 7.500 de imigranti s-au prezentat, in total, la frontiera austriaca, semnificativ mai putin decat cei 10.000 asteptati. Acesti imigranti isi continua, in marea lor majoritate, drumul catre Germania.

Fluxul de imigranti s-a diminuat usor joi si in Ungaria, unde au fost recenzati 8.104 imigranti, dupa un numar record de 10.046 inregistrat miercuri, a anuntat vienri politia ungara. Acesti refugiati vin aproape exclusiv prin Croatia, dupa ce Budapesta si-a inchis frontiera cu Serbia pe 15 septembrie.

Zagreb a anuntat vineri ca a inregistrat in ziua anterioara 8.500 de noi sositi, ceea ce duce la 55.000 numarul persoanelor care au tranzitat tara pana la aceasta data.

Fluxul a ramas semnificativ la granita dintre Macedonia si Grecia, unde intre 3.000 si 4.000 de persoane trec zilnic inainte de a se deplasa mai departe in Serbia. Totodata, Crucia Rosie sarba a observat o crestere a imigrantilor veniti direct din Bulgaria, o ruta mai putin utilizata.

Situatia rutiera continua sa fie tensionata vineri dimineata la frontiera croato-sarba, in special datorita restrictiilor asupra circulatiei vehiculelor sarbe, impuse de Zagreb pentru a protesta fata de facilitatile de tranzit acordate imigrantilor de catre Serbia.

Subiectul se afla, de asemenea, in centrul unei dispute intre Ungaria si Austria si ar trebui sa faca obiectul unei intalniri intre liderii celor doua tari, Viktor Orban si Werner Faymann, desfasurate vineri la Viena.

ONU avertizeaza: Ar putea fi doar varful icebergului

Amin Awad, coordonatorul regional pentru agentia ONU destinata refugiatilor UNHCR, a declarat vineri ca nu se asteapta ca fluxul de refugiati catre Europa, de circa 8.000 de persoane pe zi, sa se reduca, avertizand ca ar putea fi doar "varful icebergului", relateaza Reuters.

Dominik Bartsch, vice-coordonatorul ONU in Irak pentru probleme umanitare, a declarat ca se estimeaza ca in jur de 10 milioane de persoane din Irak vor avea nevoie de sprijin umanitar pana la sfarsitul anului.

Bartsch a adaugat ca ONU isi face planuri pentru a ajuta in jur de 500.000 de persoane relocate din orasul irakian Mosul, in cazul in care trupele irakiene lanseaza o incercare de a prelua controlul asupra orasului din mainile Statului islamic.