Presedintele chinez Xi Jinping a ajuns joi la Washington pentru prima sa vizita de stat in capitala SUA, pe agenda careia sunt incluse convorbiri cu omologul sau american, Barack Obama. Reuters noteaza ca discutiile dintre cei doi oficiali ar urma sa fie marcate de divergentele privind presupusul spionaj cibernetic chinez, dar si de politicile economice ale Chinei si de disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud. Xi Jinping si Barack Obama sunt asteptati, vineri, sa faca un anunt comun privind schimbarile climatice, in incercarea de a da un impuls comun spre o schimbare la nivel mondial, inaintea Conferintei pe tema schimbarilor climatice ce va avea loc in decembrie, la Paris.

Presedintele Xi JinpingFoto: Agerpres

Xi Jinping si sotia sa au fost intampinati, la aterizarea la baza fortelor aeriene Andrews, de vicepresedintele american Joe Biden.

Inaintea sosirii la Washington, liderul chinez a vizitat Seattle, unde a dat asigurari companiilor americane ca lucreaza pentru a crea un climat investitional chinez mai favorabil.

Xi Jinping a sosit la Washington la scurt timp dupa ce Papa Francisc a parasit capitala Statelor Unite. De altfel, sosirea liderului chinez la Washington a fost eclipsata de sosirea Papei la New York, care a fost transmisa in direct de televiziunile americane.