Ungaria a inceput sa amplaseze sarma ghimpata la granita sa cu Slovenia, in conditiile in care ambele tari fac parte din spatiul de libera circulatie Schengen, scrie AFP. Ungaria a amplasat deja garduri de sarma ghimpata la granitele cu Serbia si Croatia si a anuntat ca va construi unul similar la frontiera cu Romania.

Aceasta informatie, care nu a fost confirmata dar nici dezmintita de autoritatile ungare, a fost prezentata de reporterii televiziunii nationale M1 dar si de agentia oficiala de presa MTI.

Intr-un reportaj de trei minute, M1 a prezentat trei randuri de sarma ghimpata amplasate la granita, pe cateva sute de metri, in apropiere de autostrada M70, care trece granita la Lendava. Reportajul arata de asemenea porti mobile de fier care ar putea fi folosite pentru inchiderea autostrazii.

Secretarul sloven de stat in ministerul de Interne, Bostjan Sefic, a confirmat in fata parlamentului de la Ljubljana ca "au fost constatate activitati la granita, pentru prima oara, in aceasta noapte", precizand ca "au fost aduse cabluri si alte materiale".

"Slovenia nu a fost insa informata oficial", a adaugat acesta.

Guvernul ungar a precizat joi ca va decide "in curand" daca va inchide ermetic granita cu Croatia, asa cum a facut incepand cu 15 septembrie cu Serbia.

"Protectia eficienta a granitelor Schengen nu poate fi asigurata decat cu o inchidere completa", a subliniat ministrul Janos Lazar, mana dreapta a premierului Viktor Orban.