Presedintele Vladimir Putin se pregateste de lovituri aeriene unilaterale impotriva Statului Islamic daca Statele Unite vor respinge propunerea sa privind actiuni coordonate, potrivit unor surse familiare cu acest dosar, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rusia si-a sporit recent prezenta militara in Siria si sprijinul pentru fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad.

O sursa apropiata discutiilor a declarat pentru Bloomberg ca Putin si-ar fi dorit un acord din partea SUA si al aliatilor sai pentru coordonarea loviturilor impotriva SI cu Rusia, Iranul si armata siriana.

Bloomberg citeaza o a treia persoana care afirma ca Vladimir Putin ar fi propus un "curs paralel" de actiune militara comuna, alaturi de o tranzitie politica care sa includa plecarea lui Assad, o solicitare esentiala a SUA. Rusia ar fi comunicat aceasta propunere SUA.

Dar o alta sursa a declarat pentru Bloomberg ca Putin este frustrat de reticenta SUA in a oferi un raspuns si ca este pregatit sa actioneze singur in Siria daca va fi necesar.

La intrebarile presei, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, a afirmat ca este prea devreme pentru a se putea vorbi despre o posibila intalnire intre Vladimir Putin si Barack Obama, saptamana viitoare, la New York.

Peskov a precizat insa ca exista "anumite intelegeri" intre Rusia si Israel pentru actiuni militare coordonate in Siria.

Tot joi, armata rusa a anuntat marti ca efectueaza manevre militare navale in estul Mediteranei, potrivit AFP.

"In septembrie si in octombrie, fortele navale ruse efectueaza exercitii in partea estica a Mediteranei", a anuntat ministrul rus al Apararii, intr-un comunicat, evocand trei nave de razboi.

Saptamana trecuta, Moscova a avertizat Ciprul despre posibilitatea ca marina sa sa efectueze exercitii in aceasta zona.