Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat miercuri, inaintea sesiunii extraordinare a Consiliului European pe tema cotelor de refugiati la care participa sefii de stat si de guvern din UE, Romania fiind reprezentata de presedintele Klaus Iohannis, ca decizia luata marti seara in consiliul JAI nu poate fi revocata in sedinta de astazi. Juncker a subliniat ca decizia de marti privind repartizarea refugiatilor este una care respecta normele legale internationale in vigoare.

Jean Claude JunckerFoto: Hotnews

"Decizia luata aseara nu poate fi revocata in cadrul sedintei de astazi, subliniez acest fapt", a declarat Juncker.

Presedintele CE a mai precizat ca a fost informat de premierul ceh ca tara sa va implementa sistemul stabilit marti.

Juncker a sustinut o conferintade presa comuna cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urma a dat asigurari ca PE se uita la modalitati de a debloca fondurile necesare pentru aplicarea tuturor masurilor privind refugiatii, adaugand ca "trebuie sa aparam ideea de solutii comune pentru provocari comune. Aceasta probleama nu poate fi rezolvata printr-un raspuns individual, nu petem gestiona o problema globala printr-o actiune individuala".

"Vom incerca sa acceleram aplicarea masurilor necesare si, oriunde va fi nevoie de sprijinul Parlamentului, va asiguram ca il vom acorda", a adaugat Schulz.

In ceea ce priveste procedurile de infringement fata de 19 state, inclusiv Romania, pentru plicarea incorecta a legislatiei azilantilor, Juncker a aratat ca in opinia sa "procedurile lansate astazi nu vor aduce o turnura dramatica discutiile din aceasta seara. Nu facem decat sa ne asiguram ca deciziile luate sunt implemetate corect".

"Astazi a trebuit sa informama publicul pentru a arata ca insistam pe aceste proceduri ale migratiei si ca statele trebuie sa aiba o legislatie comuna. Statele care stiau ca gresesc, sunt sigur ca nu au fost suprinse e declansarea procedurii", a adaugat presedintele CE.

Ora 16:56 Presedintele Consiliului European, Donald Tusk: Trebuie sa recapatam urgent controlul asupra frontierelor noastre externe