Liderii europeni se intalnesc miercuri la Bruxelles, in cadrul Consiliului European, pentru a dezbate planul de distribuire a inca 120.000 de refugiati si masuri generale privind imigratia. Sesiunea extraordinara vine dupa o decizie fortata, luata cu pretul unei fracturi in cadrul UE, intre tarile vestice si mai mute tari din estul blocului european, informeaza AFP. Presedintele Klaus Iohannis va reprezenta Romania la summitul european.

Incheierea acestui acord reprezinta o usurare pentru sefii de stat si de guvern care urmeza sa se intalneasca in cursul acestei zile pentru a decide alte masuri, cel putin la fel de urgente, pentru a stopa fluxul de imigranti catre Europa, scrie agentia de presa citata.

UE pare hotarata sa acorde asistenta financiara mai substantiala pentru tarile vecine cu Siria (Turcia, Iordania, Liban), care gazduiesc aproape patru milioane de refugiati.

Ajutand aceste tari si agentiile ONU care lucreaza cu refugiatii, UE spera sa opreasca fluxul de solicitanti de azil catre Europa.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, in reuniunea de marti, un sistem controversat propus de Comisia Europeana privind distribuirea a inca 120.000 de refugiati, a anuntat Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Reprezentantii statelor UE au aprobat marti, la Bruxelles, cu o larga majoritate, o decizie de relocare a inca 120.000 de refugiati", anunta presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene.

Principalii oponenti au fost depasiti in sistemul cu majoritate calificata dupa ce Polonia a renuntat la obiectii, relateaza EUObserver, citat de Mediafax.

Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii. Finlanda s-a abtinut de la vot.

In analizarea propunerilor facute de Comisia Europeana sau de Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza "dublei majoritati calificate" - 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentand cel putin 65% din populatia totala a UE. Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie sa fie de cel putin patru state reprezentand peste 35% din populatia UE.

Dupa votul in Consiliul JAI, Slovacia a anuntat ca nu va aplica planul Uniunii Europene privind distribuirea imigrantilor conform cotelor obligatorii. "Cat timp voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac", a declarat premierul Robert Fico.

La randul sau, Cehia va contesta la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii, anunta Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobata cu majoritate. Insa au dreptul sa o conteste, iar Cehia intentioneaza sa se adreseze Curtii Europene de justitie", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat ca tarile care se opun cotelor obligatorii trebuie sa accepte rezultatul votului din Consiliul JAI. "Stiu ca unele state membre nu au fost in favoarea propunerii, dar acele tari au anuntat ca vor accepta votul", a spus Timmermans. "Noi ne vom asigura ca deciziile sunt implementate", a explicat Timmermans.

Grupul Conservator si Reformist a avertizat ca votul de marti risca "sa alieneze statele UE si sa ingreuneze gasirea solutiilor comune".