Activisti tatari din Ucraina au inchis duminica doua drumuri principale catre Crimeea. Ei si-au denbumit actiunea o "blocada economica" in semn de protest fata de discriminarea la care sunt supusi fratii lor in peninsula anexata ilegal de Rusia, scrie The Moscow Times.

300.000 de tatari traiesc in peninsula Crimea, ce are in total o populatie de 2 milioane de locuitori. Ei s-au opus anexarii de catre Rusia in martie 2014.

Solidari, tatarii din Ucraina au decis sa protesteze impotriva discriminarii de care sufera cei din Crimea, ei fiind supusi presiunilor din partea autoritatilor ruse. "La Chongar, Chaplinka si Kalanchak sunt blocate camioanele ce vor sa intre in peninsula", a declarat un oficial ucrainean din Ministerul de Interne.

Sute de oameni au raspuns apelului activistilor de pe social-media, cativa dintre ei fiind pregatiti sa stea pentru o durata lunga. Ei au pus corturi, au instalat bucatarii si toalete temporare.

Tatarii sunt sutinuti si de activisti ai grupului de extrema dreapta Right Sector. "Avem discutii cu soferii camioanelor. Dar niciunul nu o sa treaca de noi. Cativa stau si se gandesc ce sa faca. Altii deja au intors", a declarat liderul tatar din Crimeea, Refat Chubarov.