Doi ostatici americani, care erau detinuti de rebelii Houthi in Yemen, au fost eliberati si se afla in Oman, a anuntat Casa Alba duminica, transmite CNN, potrivit Mediafax.

Cei doi americani au fost transportati la Muscat cu un avion guvernamental din Oman si au fost intampinati de personalul consular al SUA.

Un al treilea american despre care se credea ca este tinut ostatic de rebelii Houthi nu a fost eliberat si nu se stie clar cine il detine, a precizat un oficial din cadrul administratiei SUA.

Anterior, un diplomat din capitala Yemenului, Sanaa, anuntase ca sase ostatici straini - trei americani, doi sauditi si un britanic - au fost eliberati si vor fi transportati in Oman.

Unul dintre americanii eliberati este Scott Darden, un angajat in varsta de 45 de ani al companiei Transoceanic Development, cu sediul in New Orleans, care a fost luat ostatic de rebelii Houthi in martie, la Sanaa. Celalalt american eliberat este Sam Farran. Cei doi au fost capturati in timp ce incercau sa paraseasca Yemenul, dupa izbucnirea revoltei.

Eliberarea lor a fost negociata de Oman, a declarat oficialul din cadrul administratiei americane, in contextul eforturilor diplomatice de a pune capat razboiului de peste sase luni care s-a soldat cu aproape 5.000 de morti, inclusiv 2.000 de civili, potrivit ONU.

Rebelii siiti Houthi, sustinuti de Iran, au atacat palatul prezidential din Sanaa in ianuarie, determinandu-l pe presedintele Abdu Rabu Mansour Hadi sa plece in exil in Arabia Saudita.

Administratia SUA si alte state occidentale si-au retras personalul diplomatic din Sanaa in februarie, iar fortele speciale americane au parasit tara in martie. In aceeasi luna, o coalitie condusa de sauditi a lansat raiduri aeriene impotriva rebelilor Houthi.