Criza refugiatilor in Europa risca sa creeze o noua generatie de copii apatrizi daca tarile nu inlatura lacunele din legislatia lor nationala, au avertizat luni experti, relateaza agentia Reuters. Avertismentul intervine in timp ce Reteaua europeana a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri cresterea de copii apatrizi in Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetatenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucura cei mai multi oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei traiesc de multe ori in saracie, fara acces la educatie si servicii medicale. Un raport ENS, care analizeaza legislatia nationala in 47 de tari europene, afirma ca legile gresite si procedurile de inregistrare a nasterii fac ca mii de copii sa creasca apatrizi pe continent, noteaza Reuters.

Raportul subliniaza de asemenea ingrijorarea asupra riscului de copii apatrizi nascuti in exil de refugiati sirieni.

"Copii inca se nasc apatrizi in Europa din mai multe motive, dar criza actuala a migratiei subliniaza urgenta pentru tarile europene de a-si reforma legislatia nationala si procedurile de inregistrare a nasterii pentru a se asigura ca niciun copil nu va ramane apatrid", declara coautoarea raportului Laura van Waas.

Peste 470.000 de refugiati si migranti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia au ajuns in Europa in acest an. In jur de jumatate se crede ca sunt refugiati din razboiul sirian.

Van Waas a spus ca documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse in timpul razboiului, exacerband provocarile in inregistrarea nasterilor de copii nascuti in exil, in special in tarile vecine Siriei.