Formatiunea Syriza, condusa de Alexis Tsipras, se afla pe primul loc dupa alegerile parlamentare din Grecia, cu 35,54% - ceea ce inseamna 145 dintre cele 300 de locuri din Parlament - indica rezultatele oficiale partiale, dupa numararea a 50.11% din buletinele de vot. Syriza are un avans de 7,5% fata de urmatorul partid clasat, Noua Democratie (dreapta). Alexis Tsipras anunta ca va forma un guvern de coalitie cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti (Anel), condusa de Panos Kammenos. Kammenos, fost dizident din Noua Democratie (partid conservator) conduce o formatiune de dreapta cu orientare suverana puternica si a fost aliatul lui Tsipras si in ianuarie 2015, cand Syriza a castigat alegerile, iar cele doua partide au format coalitia de guvernare.Liderul conservatorilor, Vangelis Meimarakis (Noua Democratie), si-a recunoscut infrangerea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ora 0:10 Alexis Tsipras anunta ca va forma un guvern de coalitie cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti (Anel), condusa de Panos Kammenos. Kammenos, fost dizident din Noua Democratie (partid conservator) conduce o formatiune de dreapta cu orientare suverana puternica si a fost aliatul lui Tsipras si in ianuarie 2015, cand Syriza a castigat alegerile, iar cele doua partide au format coalitia de guvernare.

Ora 22:40 Formatiunea Syriza, condusa de Alexis Tsipras, se afla pe primul loc, cu 35,54% - ceea ce inseamna 145 dintre cele 300 de locuri din Parlament - indica rezultatele oficiale partiale, dupa numararea a 50.11% din buletinele de vot. Syriza are un avans de 7,5% fata de urmatorul partid clasat, Noua Democratie (dreapta).

UPDATE 20.50 Liderul conservatorilor Vangelis Meimarakis (Noua Democratie) si-a recunoscut infrangerea.

Meimarakis a spus ca prioritatea pentru tara este formarea unui guvern.

"Rezultatul electoral pare sa-i arate pe Syriza si pe dl Tspiras in frunte (...) Il felicit si ii cer sa formeze guvernul de care este nevoie si sa vina in Parlament", a declarat Meimarakis jurnalistilor, potrivit Reuters.

UPDATE 20.40 O noua estimare, efectuata de o alianta de patru institute de sondare, indica o victorie mai clara pentru Syriza - intre 33% si 35% din voturi, in fata principalului partid de opozitie Noua Democratie, creditat cu 28,5% pana 30% din voturi.

UPDATE 20.30 Syriza a obtinut 35,07% din voturi, iar Noua Democratie 28,65%, dupa numararea a 10,16% din voturi, potrivit datelor postate pe site-ul ministerului de interne, citeaza Reuters.

Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras (stanga radicala) ar detine un usor avans in fata formatiunii rivale de dreapta Noua Democratie (a lui Vangelis Meimarakis), in urma alegerilor anticipate desfasurate duminica in Grecia, potrivit exit-poll-urilor difuzate la inchiderea urnelor, transmite Reuters.

Un sondaj combinat de la cinci televiziuni elene indica faptul ca Syriza ar obtine intre 34% si 30% din voturi, in timp ce Noua Democratie intre 32,5% si 28,5%.

Un alt sondaj, realizat de Universitatea Macedonia, indica de asemenea Syriza pe primul loc, cu 31-35% din voturi, in timp ce Noua Democratie ar fi obtinut intre 29 si 33%, citeaza televiziunea greaca Skai TV.

Potrivit AFP, partidul de extrema-dreapta Zori Aurii (6%-8%), cel socialist Pasok (5,6% -7,6%) si cel comunist KKE (5,4% -7,4%) isi disputa locul trei.

Daca rezultatele se confirma si niciuna din formatiuni nu va obtine majoritatea absoluta, va fi nevoie de o coalitie pentru formarea unui guvern.

___

Grecii au votat duminica in cel de-al treilea scrutin national de anul acesta, fiind chemati sa aleaga cine va implementa noile masuri prevazute in acordul cu creditorii internationali.

Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras, care a promis ca va aplica masurile de austeritate in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, era creditat in sondaje cu un usor avans fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie.

Insa sondajele, care au aratat ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau ar putea lipsi de la vot, sugereaza ca niciun partid nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Tsipras, in varsta de 41 de ani, a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditori. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.

Pericolul iesirii din zona euro si posibil chiar din Uniunea Europeana este o preocupare pentru multi alegatori.

Campania a fost monotona, cu mult diferita de cea frenetica din ianuarie, cand Tsipras pleda impotriva masurilor impuse de creditori, in timp ce partidele de centru argumentau ca acordul cu statele din zona euro este cea mai buna sansa a tarii de a-si reveni in plan economic, pe fondul recesiunii si ratei somajului de aproximativ 25 la suta.

Acum, politicile patidului care va castiga scrutinul sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar in tabara antiausteritate au mai ramas doar partidul de extrema-dreapta Zori Aurii si Unitatea Populara, format luna trecuta de rebelii din Syriza.

Campania principalului rival al lui Tsipras, liderul in varsta de 61 de ani al partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, s-a concentrat pe revenirea la stabilitate. El l-a descris pe Tsipras ca un politician nesabuit, fara experienta, care a condus tara spre o potentiala catastrofa si a introdus restrictii bancare.

Campania Syriza a promovat ruptura de politicile corupte din trecut.

Guvernul care se va forma dupa alegeri nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.

Sondajele au aratat ca niciun partid nu va obtine majoritatea de 151 de mandate in Parlamentul cu 300 de locuri, nici cu bonusul de 50 de mandate acordat castigatorului, iar o coalitie de trei partide va fi probabil formata. Acest lucru ar urma sa se realizeze cu sprijinul a doua partide proeuropene: socialistii de la PASOK si To Potami (Raul).

Partidul Zori Aurii, ai carui lideri sunt judecati pentru conducerea unei organizatii infractionale, este creditat cu locul al treilea, dar nu va fi abordat de niciunul dintre celelalte partide pentru a forma o coalitie.

Noua formatiuni au sanse sa treaca pragul de 3% necesar pentru a intra in Parlament, iar acest lucru va afecta distribuirea mandatelor - cu cat mai multe partide, cu atat mai putine mandate pentru castigator, ceea ce mareste nevoia de a avea unul sau mai multi parteneri de coalitie.

Sectiile de vot s-au inchis la ora locala 19.00 (19.00, ora Romaniei), iar rezultatele finale sunt asteptate pana luni dimineata.