Grecii voteaza duminica in cel de-al treilea scrutin national de anul acesta, fiind chemati sa aleaga cine va implementa noile masuri prevazute in acordul cu creditorii internationali, relateaza Associated Press, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras, care a promis ca va aplica masurile de austeritate in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, este creditat in sondaje cu un usor avans fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie.

Insa sondajele, care au aratat ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau ar putea lipsi de la vot, sugereaza ca niciun partid nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Tsipras, in varsta de 41 de ani, a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditori. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.

Pericolul iesirii din zona euro si posibil chiar din Uniunea Europeana este o preocupare pentru multi alegatori.

Campania a fost monotona, cu mult diferita de cea frenetica din ianuarie, cand Tsipras pleda impotriva masurilor impuse de creditori, in timp ce partidele de centru argumentau ca acordul cu statele din zona euro este cea mai buna sansa a tarii de a-si reveni in plan economic, pe fondul recesiunii si ratei somajului de aproximativ 25 la suta.

Acum, politicile patidului care va castiga scrutinul sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar in tabara antiausteritate au mai ramas doar partidul de extrema-dreapta Zori Aurii si Unitatea Populara, format luna trecuta de rebelii din Syriza.

Campania principalului rival al lui Tsipras, liderul in varsta de 61 de ani al partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, s-a concentrat pe revenirea la stabilitate. El l-a descris pe Tsipras ca un politician nesabuit, fara experienta, care a condus tara spre o potentiala catastrofa si a introdus restrictii bancare.

Campania Syriza a promovat ruptura de politicile corupte din trecut.

Guvernul care se va forma dupa alegeri nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.

Sondajele au aratat ca niciun partid nu va obtine majoritatea de 151 de mandate in Parlamentul cu 300 de locuri, nici cu bonusul de 50 de mandate acordat castigatorului, iar o coalitie de trei partide va fi probabil formata. Acest lucru ar urma sa se realizeze cu sprijinul a doua partide proeuropene: socialistii de la PASOK si To Potami (Raul).

Partidul Zori Aurii, ai carui lideri sunt judecati pentru conducerea unei organizatii infractionale, este creditat cu locul al treilea, dar nu va fi abordat de niciunul dintre celelalte partide pentru a forma o coalitie.

Noua formatiuni au sanse sa treaca pragul de 3% necesar pentru a intra in Parlament, iar acest lucru va afecta distribuirea mandatelor - cu cat mai multe partide, cu atat mai putine mandate pentru castigator, ceea ce mareste nevoia de a avea unul sau mai multi parteneri de coalitie.

Sectiile de vot se vor inchide la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), iar rezultatele finale sunt asteptate pana luni dimineata.