Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat planul privind crearea unei baze aeriene in Belarus, unde ar urma sa fie stationate avioane de vanatoare de tip Su-27, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de Mediafax.

Putin a anuntat sambata intr-un comunicat ca a acceptat propunerea Guvernului de a semna acordul pentru crearea bazei militare si le-a ordonat oficialilor din Ministerele Apararii si Afacerilor Externe sa demareze discutiile pe aceasta tema cu Belarusul.

Oficiali rusi din domeniul apararii au declarat ca la baza aeriana din Belarus urmeaza sa fie stationate avioane de vanatoare de tip Su-27.

Rusia are deja doua unitati militare in Belarus, respectiv o statie radar si un centru de comunicatii pentru submarine.

Rusia are de asemenea cateva avioane de vanatoare stationate in Belarus, dar noul plan prevede infiintarea unei intregi baze militare in aceasta tara, pentru prima data dupa epoca sovietica.

Anuntul intervine intr-un moment de tensiuni intre Moscova si Occident, pe tema implicarii Rusiei in conflictul din Ucraina si a desfasurarii de trupe si echipamente ruse in Siria.

Analistii considera ca aceasta decizie ar putea semnala de asemenea interesul Kremlinului de a mentine Belarusul in raza sa geopolitica.