Aripa siriana a retelei Al-Qaida si aliatii sai au executat cel putin 56 de membri ai fortelor regimului sirian, pe un aeroport militar pe care l-au cucerit recent in nord-vestul tarii, a anuntat sambata o organizatie neguvernamentala, potrivit de AFP, citata de Mediafax.

"Cel putin 56 de membri ai regimului, care erau tinuti prizonieri de Frontul Al-Nusra si de alte grupari islamiste, au fost executati pe aeroportul Abu Duhur", in provincia Idleb, a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

El a declarat pentru AFP ca executiile au avut loc la inceputul saptamanii, dar OSDO, care dispune de o ampla retea de surse medicale in Siria, nu a putut confirma informatia decat sambata.

"Armata Cuceririi", coalitia care regrupeaza Al-Nusra si alte grupari rebele, a cucerit la 9 septembrie aeroportul Abu Duhur, ultima baza militara a armatei in provincia Idleb.

In momentul cuceririi aeroportului, coalitia a ucis si a luat ostatici zeci de membri ai fortelor regimului.

Prezenta regimului in provincia Idleb se limiteaza acum la satele siite Foua si Kafraya, aparate de militiile pro-regim si de combatantii miscarii siite libaneze Hezbollah.

"Armata Cuceririi" si-a intensificat vineri ofensiva asupra celor doua sate, unde a organizat noua atentate cu masina-capcana, dintre care sapte comise de kamikaze, a precizat OSDO.

Atacul a provocat moartea a cel putin 21 de membri ai fortelor regimului si a 17 combatanti ai "Armatei Cuceririi".

Unul dintre kamikaze a reusit chiar sa patrunda in satul Foua, omorand sapte civili, intre care doi copii, a declarat Abdel Rahmane.

Confruntarile violente si tirurile de obuze asupra celor doua sate continuau si sambata.