Parlamentul japonez a aprobat sambata proiectul controversat care permite armatei sa actioneze in "autoaparare colectiva" daca interesele statului sunt amenintate in interior sau in strainatate, relateaza DPA, citata de Mediafax.

Adoptarea acestui proiect inseamna ca fortele japoneze ar putea sa actioneze in strainatate, pentru prima data de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Camera inferioara a Parlamentului a aprobat legislatia in iulie, iar Camera superioara a votat proiectul sambata, dupa mai multe zile de proteste.

Criticii afirma ca aceste masuri incalca Constitutia pacifista adoptata dupa infrangerea Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Proiectul de lege, care prevede modificarea Constitutiei in sensul apararii aliatilor externi vizati de atacuri, a provocat violente intre deputati joi.

Unii deputati au blocat intrarea premierului Shinzo Abe si a unor ministri intr-o sala, in timp ce in fata sediului Legislativului, mii de protestatari au cerut abandonarea proiectului de lege.