Cehia, care se opune cotelor obligatorii de refugiati, ia in calcul sa se apere in fata justitiei europene impotriva unei eventuale instituiri a acestei masuri ce vizeaza o repartizare echitabila a migrantilor, a declarat un vicepremier ceh sambata, potrivit AFP.

"Presupun ca va fi depusa o plangere la Curtea de Justitie a Uniunii Europene", a declarat Pavel Belobradek, dupa ce a fost intrebat de cotidianul Pravo cu privire la atitudinea guvernului ceh fata de o eventuala adoptare a cotelor obligatorii.

"Sa ni se impuna ceva impotriva vointei noastre va fi foarte complicat. Ar fi o lupta juridica in cadrul Uniunii", a continuat Belobradek, vicepremier si lider al Partidului Crestin-Democrat (KDU-CSL).

Tarile membre UE urmeaza sa se pronunte pe 22 septembrie cu privire la repartizarea de maniera obligatorie a 120.000 de refugiati, dupa ce au acceptat deja distribuirea a circa 40.000 de refugiati care se afla in Italia si in Grecia.

Statele UE nu au reusit sa ia o decizie unanima in aceasta privinta pe 14 septembrie, in cursul unei prime reuniuni.

Cele patru tari din Europa centrala ce fac parte din "grupul de la Visegrad" (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) se opun ferm acestor cote obligatorii.

Ungaria, prezentata totusi drept o beneficiara a acestui plan, refuza sa participe, la fel ca si Slovacia si Cehia. Polonia a exprimat de asemenea reticente.

"Cehia este solidara, am propus sa primim refugiati, dar fara cote (obligatorii). De aceea nu este corect ca cineva sa vrea sa ni le impuna, mai ales daca acei oameni nu vor sa vina in tara noastra", a insistat Belobradek, citat in ziarul Pravo.