Papa Francisc este asteptat sambata in Cuba intr-o vizita istorica de trei zile ce incununeaza mai multe decenii de eforturi de apropiere a regimului castrist de Biserica Catolica si lumea exterioara, transmite Agerpres citand France Presse.

Papa FranciscFoto: Agerpres/AP

Etapa cubaneza este prima dintr-un turneu delicat si provocator de opt zile, care va cuprinde si Statele Unite, cu vizite la Washington, New York si Philadelphia.

Jorge Bergoglio se deplaseaza pentru prima data in Cuba si Statele Unite.

Papa argentinian, in varsta de 78 de ani, va ateriza la ora locala 16.00 (22.00 GMT) pe aeroportul Jose Marti din Havana unde va fi intampinat de presedintele Raul Castro.

Fara indoiala ca inca de la aeroport cubanezii ii vor face o primire calduroasa primului papa latino-american din istorie, care se va afla de sambata pana marti la Havana, Holguin si Santiago, scrie France Presse.

Este a treia oara in 17 ani cand un papa viziteaza Cuba, dupa Ioan Paul al II-lea (1998) si Benedict al XVI-lea (2012). Un tratament privilegiat pentru aceasta tara mica, in care 10% din populatie se declara catolica, chiar daca numarul celor botezati este mult mai important, multi amestecand religiile afro-cubaneze si catolicismul, comenteaza agentia franceza de presa.

La Havana, primul contact important al papei cu multimea va fi slujba de duminica din Piata Revolutiei, inainte de intalnirea cu presedintele Raul Castro.

Si Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea au tinut slujbe in acelasi loc simbolic al revolutiei cubaneze.

O intrevedere cu fostul lider Fidel Castro ar putea avea loc in aceasta zi. Francisc va conduce si slujba de Vecernie in catedrala Inmaculada Concepcion, inainte de a se intalni cu cateva mii de tineri cubanezi.

Alte momente importante ale vizitei se vor desfasura in locuri simbolice: la Holguin, oras fondat de un conchistador spaniol in secolul al XV-lea. Papa va binecuvanta orasul de pe o colina, Loma de la Cruz, si se va ruga in apropierea unei cruci de unde se poate vedea intreaga insula a Cubei.

La Santiago, port important din vestul insulei, se va intalni cu episcopi si va spune o rugaciune pentru viitorul Cubei la foarte veneratul Sanctuar Virgen de la Caridad del Cobre.

Caldura primirii si amnistia anuntata pentru peste 3.500 de detinuti nu pun capat dificultatilor in ceea ce priveste drepturile institutiilor catolice, in special ale scolilor, comenteaza AFP.

Inaintea vizitei, intr-un interviu pentru canalul CTV al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat si numarul doi la Vatican, si-a exprimat speranta ca liberalizarea economica asteptata, ca urmare a ridicarii embargoului american impus Cubei din 1962, "sa poata conduce si la o mai mare deschidere in ceea ce priveste drepturile omului".

Marti dupa-amiaza, papa va parasi Cuba la bordul unui avion al companiei Alitalia, cu destinatia Washington.