Croatia a transportat cu autobuzele sute de migranti la granita sa cu Ungaria, sporind tensiunile in aceasta criza a refugiatilor cu care se confrunta Europa, iar fortele de ordine din Slovenia au folosit gaze lacrimogene pentru a impinge inapoi mai multe sute de persoane care incercau sa intre in tara. In timp ce Budapesta a anuntat ca peste 4.400 de persoane au trecut granita din Croatia in ultimele 24 de ore, inainte de a-si inchide la miezul noptii si ultima portiune din noul gard de sarma ghimpata ridicat la frontiera, Slovenia a declarat ca ia in considerare "coridoare" pentru migranti de-a lungul teritoriului sau si ca este gata sa primeasca "pana la 10.000" de refugiati.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de sambata:

21.30 Serbia cere Ungariei redeschiderea urgenta a autostrazii Belgrad-Budapesta si reclama pierderi economice

Premierul sarb Aleksandar Vucic i-a transmis sambata un mesaj premierului ungar Viktor Orban referitor la necesitatea de a redeschide urgent traficul pe autostrada Belgrad-Budapesta, deoarece economia Serbiei are de suferit din aceasta cauza, relateaza agentia Tanjug, citata de Agerpres. "Din aceasta cauza am suferit o mare paguba economica. Acestea sunt lucruri carora nu le putem face fata", a declarat presei Vucic, care si-a exprimat speranta sa nu fie inchise si drumurile din Croatia.

Ungaria a inchis principalele cai de acces de la frontiera din cauza afluxului de refugiati. In legatura cu aceasta situatie, ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat sambata, conform agentiei MTI, ca ministrii de interne ungar si sarb vor discuta duminica despre redeschiderea autostrazii care face legatura intre Ungaria si Serbia.

21.00 Bulgaria si-a inchis granitele pentru imigrantii ilegali, afirma premierul Boyko Borissov

Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a afirmat sambata ca Bulgaria si-a inchis granitele pentru imigrantii ilegali, informeaza agentia BTA, citata de Agerpres. "Oricine vrea sa treaca in conditii legale va avea permisiunea sa intre (in Bulgaria), dar numai in acest fel", a declarat Borissov, care a adaugat ca nimeni nu poate sa stea calm si sa priveasca cum se desfasoara criza refugiatilor.

"Jandarmeria si politia au oprit refugiatii la 40 de kilometri de granita noastra si permit sa treaca doar masinile si camioanele. Secretarul sef din Ministerul de Interne se afla la fata locului si va avea si o intalnire cu prim-ministrul turc", a mai spus Borissov.

Fortele de securitate bulgare au retinut 137 de cetateni straini in capitala Sofia, intr-o razie care a avut drept scop combaterea migratiei ilegale. Strainii, care au sustinut ca sunt din Siria, vor fi interogati pentru a se determina cum au intrat in tara si daca au dreptul sa li se acorde statutul de refugiat.

20.31Aproape 4.700 de migranti au fost salvati din largul coastei libiene sambata, in timp ce incercau sa ajunga in Europa, dar o femeie a fost gasita moarta, a informat paza de coasta italiana

19.48Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a declarat sambata ca, in contextul crizei imigrantilor, poate fi un avantaj faptul ca Romania nu este inca membra in spatiul Schengen

19.30 Mai multi migranti au declarat pentru BBC ca au fost transportati cu autobuzele in Ungaria, de la granita cu Croatia la cea cu Austria, fara a fi inregistrati, contrar a ceea ce sustinea guvernul ungar ieri, cand acuza Croatia ca incalca regulile UE pentru ca nu ii inregistreaza pe refugiati, scriu jurnalistii de la BBC.

18.28Cehia, care se opune cotelor obligatorii de refugiati, ia in calcul sa se apere in fata justitiei europene impotriva unei eventuale instituiri a acestei masuri

17.19Un primar ungar a facut un clip in stilul filmelor de actiune pentru a speria migrantii

16.40 Ministrul ungar de Externe: Croatia a abandonat cooperarea cu UE si Ungaria; a dat drumul "suvoiului" de migranti - Reuters

Ungaria acuza Croatia "mincinoasa" de incalcarea suveranitatii

16.30Ministerul roman de Interne desfasoara un exercitiu la granita cu Serbia, in judetul Timis, in contextul crizei migrantilor

16.15 Corespondentul BBC Piers Scholfield relateaza pe Twitter ca refugiatii care ajung din Tovarnik, Croatia, la Beremend, punctul de trecere a frontierei in Ungaria, sunt lasati sa treaca fara niciun obstacol.

Dupa ce coboara din autobuzele croate, acestia sunt urcati in autobuzele ungare si dusi la centrele de primire din apropiere de granita cu Austria.

15.55Sute de refugiati, impiedicati de fortele turce sa mearga in Grecia, au plecat spre Bulgaria

15.30 Croatia "a dezamagit UE" lasand migrantii sa treaca, afirma Ungaria

Croatia a dezamagit Ungaria si Uniunea Europeana esuand sa apere in mod adecvat frontiera externa a blocului comunitar, a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Budapesta, in timp ce un alt oficial maghiar a afirmat ca nu se vede nicio scadere a fluxului de migranti, relateaza Reuters.

"Croatia a dezamagit nu numai Ungaria, ci si UE, si a renuntat la toate angajamentele legale pe care si le-a asumat", a declarat presei purtatorul de cuvant Zoltan Kovacs, care a reclamat ca Croatia a adus "in mod continuu" migranti la granita cu Ungaria.

Croatia a trimis circa 8.000 de migranti in Ungaria numai in cursul zilei de vineri, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi. Ca toate celelalte sosiri, acestia au fost inregistrati in conformitate cu procedurile UE, a adaugat el.

14.55 Finlanda incepe sa ii controleze pe refugiati la granita cu Suedia

Finlanda a inceput sambata sa efectueze controale la frontiera pentru solicitantii de azil care sosesc din Suedia in orasul Tornio, in conditiile in care localnicii de acolo au demonstrat impotriva fluxului in crestere de refugiati, relateaza Reuters.

"De acum incolo, oamenii care trec granita in Tornio vor fi verificati conform unei proceduri efectuate de politie", a informat Ministerul de Interne intr-un comunicat.

Ministerul a precizat ca refugiatii nu-si mai pot continua drumul din Tornio catre orice alta zona din Finlanda fara a se inregistra ca solicitanti de azil.

Potrivit postului public de radio YLE, circa 100 de finlandezi s-au adunat pentru o manifestatie la puctul de frontiera din Tornio, acestia avand pancarte cu mesajul "Inchideti granitele!"

Guvernul de la Helsinki a informat vineri ca peste 11.000 de refugiati, majoritatea din Irak, au venit pana acum in acest an in Finlanda, fata de doar 3.600 tot anul trecut.

Saptamana trecuta, Finlanda a fost de acord sa accepte partea sa de 2 procente din cei 120.000 de refugiati ce urmeaza sa fie relocati in statele UE, dar a spus ca se opune in continuare cotelor obligatorii.

Guvernul finlandez cauta de asemenea sa reduca ajutoarele pentru azilanti, in prezent de 316 euro pe luna pentru un adult, fara a fi socotita si hrana.

14.30 Ungaria ar putea bloca aderarea Croatiei la spatiul Schengen - consilier al lui Viktor Orban

12.30 Politia austriaca a informat ca, de la miezul noptii, 6.700 de persoane au intrat in Austria, dupa ce Ungaria a inceput sa escorteze migrantii la frontiera comuna - The Guardian

Purtatorul de cuvant al politiei Helmut Marban a declarat pentru AP ca aproximativ 4.200 de persoane au trecut granita pe la Heiligenkreuz, in apropiere de orasul sudic Graz, in timp ce restul au folosit punctul de trecere Nickelsdorf, de langa Viena.

12.15 Ungaria a terminat gardul de sarma ghimpata de la granita cu Croatia

Ungaria a terminat instalarea unui gard de sarma ghimpata pe o lungime de 41 de kilometri la frontiera sa cu Croatia, menit sa impiedice fluxul de migranti care vor sa ajunga in vestul si in nordul Europei, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului ungar al Apararii, citat de AFP.

"Gardul a fost terminat in noaptea de vineri spre sambata", a declarat Attila Kovacs. Budapesta a decis sa instaleze gardul ghimpat pe 41 km de teren, restul de 330 de km ai frontierei intre cele doua tari fiind delimitat de raul Drava, dificil de traversat.

Budapesta, adepta a unei linii dure impotriva migrantilor, a ridicat deja un astfel de gard pe cei 175 de km ai frontierei sale cu Serbia si vrea sa mai instaleze unul si pe o parte din frontiera sa cu Romania, la est.

11.50 Croatia va continua sa transporte refugiatii la granita ungara (premierul croat)

Croatia va continua sa transporte refugiatii la frontiera cu Ungaria, tara cu care nu are niciun acord in aceasta privinta, a declarat sambata presei premierul croat Zoran Milanovic, citat de AFP.

"Nu exista niciun acord cu Ungaria" cu privire la problema migrantilor, a declarat Milanovic. "I-am fortat intr-un fel sa accepte refugiatii, trimitandu-i (la frontiera, n.r.) si vom continua sa facem asta", a continuat premierul croat, in timpul unei vizite efectuate la un centru de primire a refugiatilor din Beli Manastir (nord-est), care era aproape gol sambata dimineata, potrivit jurnalistilor AFP.

Milanovic a afirmat ca "problema grava" este in Turcia si in Grecia, de unde migrantii se indreapta spre Europa Occidentala prin Balcani. "Asta dureaza de ceva timp. Este tema pe care o voi aborda in Consiliul European si voi cere sa incepem in sfarsit sa vorbim despre aceasta situatie", a continuat el.

Seful guvernului croat a afirmat ca, "potrivit estimarilor, intre 75% si 80% dintre migranti intra prin insulele grecesti. Este vorba despre oameni ale caror vieti nu sunt in pericol". "Ei sunt transportati de calauze cu barci pneumatice. Este o calatorie care este foarte scurta si care poate fi impiedicata, dar Grecia nu o face in mod deliberat", a subliniat el.

"Croatia nu va deveni centrul de refugiati al Europei", a dat asigurari Milanovic.

11.35 Ungaria cheama rezervistii sa ajute la gestionarea crizei migrantilor

Ministrul ungar al Apararii a chemat o parte dintre militarii rezervisti voluntari sa ajute la gestionarea "crizei migratiei in masa", a anuntat sambata agentia de stat MTI, citata de Reuters.

Istvan Simicsko a luat aceasta decizie la cererea sefului Statului Major General al armatei ungare. Rezervistii vor fi folositi in principal pentru a ocupa garnizoanele lasate goale de soldatii dislocati la frontiere, a precizat agentia, dar ar putea sa primeasca si alte indatoriri.

Intre timp, la granita croato-slovena...

______

Croatia a informat vineri ca a atins un punct de saturatie dupa ce peste 17.000 de refugiati au ajuns pe teritoriul sau in ultimele doua zile si a inceput sa indrepte valul de migranti inspre Ungaria, care anuntase anterior categoric ca isi va "apara granitele" in fata afluxului de persoane.

Miscarea a generat o disputa diplomatica furioasa intre cele doua tari, Budapesta acuzand Zagrebul ca incita refugiatii sa incalce noile sale legi dure in materie de migratie, care includ si pedepse de pana la trei ani de inchisoare pentru trecerea gardului de la frontiera.

Mai mult, autoritatile ungare au anuntat vineri seara ca au sechestrat un tren ce aducea refugiati din Croatia, i-au dezarmat pe cei 40 de politisti croati care ii insoteau pe migranti si l-au arestat pe conductorul trenului.

Gyorgy Bakondi, seful unitatii ungare pentru situatii de urgenta, a declarat presei ca trenul croat care a transportat refugiati si migranti la Magyarboly (sudul Ungariei) a venit fara niciun fel de notificare prealabila, ca si restul de noi refugiati veniti cu alte trenuri si autobuze. Autoritatile ungare i-au legitimat si dezarmat pe cei 40 de politisti care escortau trenul, a mai spus el.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat ca incidentul "a ridicat suspiciuni privind incalcarea frontierei".

Insa politia din Croatia a negat aceste informatii, afirmand ca niciunul dintre ofiterii sai care au escortat trenul cu migranti peste granita nu a fost dezarmat sau arestat. "Nu a avut loc nicio dezarmare sau arestare. Nu este adevarat. A existat o intelegere privind escortarea intre politistii din ambele tabere in avans", a declarat purtatoarea de cuvant a politiei croate, Jelena Bikic. Politia croata a mai declarat ca 36 de politisti s-au intors in Croatia in cursul serii.

Anterior, Zagrebul mai afirmase ca Ungaria a acceptat sa-i lase sa intre pe teritoriul sau, din Croatia, pe refugiatii "vulnerabili". "Croatia si Ungaria au convenit sa coopereze si sa lase grupurile de migranti vulnerabili sa intre in Ungaria", a declarat ministra croata de Externe, Vesna Pusic, pentru AFP. "Nu este un culoar" de migratie, a subliniat ea, fara sa ofere detalii.

Insa, imediat, Budapesta a negat vehement o astfel de intelegere.

Tensiuni au izbucnit si la Harmica, la granita dintre Slovenia si Croatia, unde migrantii au inceput sa se adune dupa ce trenurile spre nord au fost suspendate de autoritatile de la Ljubljana. Politia anti-revolta a folosit gaze lacrimogene pentru a opri cateva sute de refugiati care au inceput sa preseze un cordon de politie pe un pod de la granita.

Ciocnirile au avut loc la scurt timp dupa ce premierul sloven Miro Cerar a declarat ca tara sa ar putea lua in considerare crearea de "coridoare" pentru refugiatii care vor sa ajunga in nordul Europei, daca acestia continua sa soseasca in numar mare.

Intre timp, ambasadoarea Sloveniei in Germania a declarat pentru ziarul Rheinische Post ca tara sa este dispusa sa accepte "pana la 10.000" de refugiati, daca acestia depun o cerere de azil.

Citeste desfasurarea evenimentelor de vineri