O fetita siriana de patru ani a murit inecata vineri in largul coastelor Turciei, in naufragiul ambarcatiunii la bordul careia incerca sa ajunga, impreuna cu alti migranti, in Grecia, la numai doua saptamani de la decesul micutului sirian de trei ani Aylan, devenit simbol al dramei migrantilor, scrie Agerpres.

Victima, care nu a fost imediat identificata, a fost gasita pe o plaja din regiunea Cesme (vest), in fata insulei grecesti Chios, a relatat agentia de presa guvernamentala turca Anadolu.

Potrivit sursei citate, garzile de coasta turce, care au venit in ajutor, au salvat 14 sirieni, intre care opt copii.

La inceputul acestei luni, fotografiile cu micul refugiat sirian Aylan Kurdi, gasit inecat pe o plaja din statiunea turca Bodrum, a provocat un val de emotie si de indignare la nivel international, constrangand UE sa-si deschida frontierele in fata afluxului de refugiati.

De mai multe luni, tot mai multi refugiati, in cea mai mare parte sirieni, incearca sa traverseze in conditii periculoase Marea Egee (de pe coasta turca) pentru a ajunge in insulele grecesti, poarta de intrare in Uniunea Europeana.

Potrivit unui nou bilant dat publicitatii vineri de catre vicepremierul turc Numan Kurtulmus, 274 de migranti au murit inecati de la inceputul anului in largul Turciei si peste 53.200 au fost salvati de garzile de coasta turce.

Potrivit acestuia, Turcia adaposteste in jur de 2,2 milioane de sirieni de la inceputul razboiului civil in tara lor in 2011.

Cateva sute de migranti, in principal refugiati sirieni, se aflau in continuare vineri in imprejurimile orasului Edirne, in speranta de a intra in Grecia. Autoritatile turce le-a interzis anterior accesul la frontiera, situata la circa 10 kilometri distanta.