Comisia Europeana (CE) a reafirmat vineri ca nu sprijina ideea ridicarii de garduri la granite pentru oprirea valului de migranti, dar considera ca revine Ungariei sa decida cum isi protejeaza frontiera cu Croatia, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

"Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie sa o faca pentru ca este frontiera externa (a UE) si are dreptul sa o controleze cum crede de cuviinta", a declarat vineri la o conferinta de presa Natasha Bertaud, purtatoare de cuvant a CE.

Ea a subliniat totusi ca, in opinia executivului comunitar, gardurile "nu reprezinta o solutie durabila, intrucat ele nu fac decat sa devieze fluxurile (de refugiati) catre alte zone".

Pe de alta parte, CE considera ca, pana cand se vor conveni la nivel european reguli comune pentru gestionarea crizei refugiatilor, statele membre trebuie sa se asigure ca toate persoanele care intra pe teritoriul lor sunt identificate si li se ofera posibilitatea sa ceara azil daca doresc, situatie valabila si in cazul Croatiei, desi aceasta nu face parte din spatiul Schengen. "Croatia trebuie sa respecte codul Schengen si normele sistemului de azil", a mentionat Natasha Bertaud, amintind ca autoritatile de la Zagreb sunt obligate sa identifice refugiatii si sa le ia amprentele digitale.

Intrebata despre propunerea de impartire prin cote obligatorii a inca 120.000 de imigranti, ce va fi discutata marti intr-un nou Consiliu JAI - dupa ce la reuniunea de saptamana trecuta a fost respinsa de tarile est-europene - si despre posibilitatea ca Ungaria sa nu mai fie una dintre beneficiarele acestei posibile impartiri, Natasha Bertaud a raspuns ca executivul comunitar a cerut guvernului de la Budapesta ca, in pofida respingerii de catre acesta a cotelor obligatorii, sa permita totusi "sa se avanseze in relaxarea presiunii asupra Greciei si Italiei", state care gazduiesc in prezent cei mai multi refugiati.

Dupa ce gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia a fost finalizat, premierul Viktor Orban a anuntat, tot vineri, ca Ungaria a inceput construirea unui gard provizoriu la granita cu Croatia si a desfasurat deja la frontiera sute de militari si de agenti de politie pentru a stavili afluxul de migranti. Anterior, el a declarat ca intentioneaza sa ridice un gard si la frontiera cu Romania.