Desi politicile lui Viktor Orban sunt atacate de intreaga Europa, politicianul este in continuare sustinut de maghiari, informeaza The Wall Street Journal.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Imaginile cu politia atacand refugiatii cu tunuri de apa din spatele unui gard ghimpat l-a pus pe prim-ministrul Viktor Orban si politica lui anti-imigrationista intr-o lumina negativa, fiind criticat de mare parte din Europa.

Cu toate astea, popularitatea lui a crescut, politicianul devenind un erou pentru activistii anti-imigranti, precum protestatarii din Polonia ce intr-o demonstratie recenta au aparut cu steagurile Ungariei.

Efectul polarizant al politicii lui Orban a fost vazut in momentul in care Ungaria a decis sa foloseasca tunuri cu apa si gaz lacrimogen impotriva imigrantilor, ce a atras critici atat de la guvernele vecine cat si de la lideri de opinie.

Premierul Serbiei a declarat ca Ungaria a folosit "un tratament brutal", iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a "fost socat" de actiunile Ungariei, considerandu-le "inaceptabile". "Este o victorie a la Pirus" a declarat Judy Dempsey, asociat la Carnegie Europe.

"Ce conteaza o victorie atata timp cat iti inchizi granitele? Ce inseamna asta pentru comert si miscarea capitalului? Daca asta e genul de victorie pe care Orban o doreste, o sa fie distrugatoare pentru Europa" a mai adaugat ea.

Orban considera insa ca el face ceea ce o mare parte a populatiei isi doreste, dar liderii europeni sunt tematori.

"Putem observa ca traim intr-o lume ipocrita, iar din acest punct de vedere suntem cu sute de ani in spatele altora" a spus intr-o discutie cu cei din corpurile diplomatice maghiare.

"In cele mai multe tari europene - as putea spune ca 90% dintre ele - este o diferenta mare intre opinia oamenilor si politica realizata de elite".

Sondajele spun ca politica anti-imigratie a lui Orban au dus la cresteri ale increderii si opreste cresterea opozitiei de extrema-dreapta.

Intr-un interviu publicat in ziarul Die Welt, Orban declara ca viitorul Europei este amenintat de imigranti, mare parte dintre ei venind din Orientul Mijlociu. "Este evident ca islamistii vor castiga competitia impotriva crestinilor, daca o sa le permitem musulmanilor sa intre in Europa" a sustinut acesta.

Oficialii din Budapesta considera ca imigrantii cauta oportunitati economice, astfel nefiind inclusi sub legea Uniunii Europene pentru refugiati.

Luna trecuta, guvernul maghiar a incercat sa mute sirienii intr-o tabara de refugiati, facandu-i sa creada ca ei se vor deplasa catre granita catre Austria. Cancelarul austriac a comparat aceasta mutare cu cea a deportarilor facute de nazisti.

Majoritatea ungurilor sunt de acord cu politicile primului-minstru, 82% dintre ei spunand ca guvernul ar trebui sa aiba politici mai strice asupra migratiei.

"Nu e corect sa spun asta, dar Centrul si Estul Europei este un loc frumos pentru ca nu au cartiere neintegrate precum sunt in orasele din Vest, unde limba locala nu este vorbita" a spus Gabor Varonky, un economist de 30 de ani. "Cand o sa se termine fluxul? E infinit. Sunt de acord ca am scos dopul din sticla, iar acum duhul a iesit" a mai adaugat acesta.

Janos Kassai, un agent de paza de 54 de ani considera ca "Orban are perfecta dreptate. Trebuie sa ne aparam cultura. Este o amenintare pentru oameni ce sunt indezirabili, ce ar face lucruri rele pentru Ungaria, poate chiar teroristi ar putea ajunge aici".

West A. Egmont, director pentru Integrarea Imigrantilor la Colegiul din Boston a declarat ca "Germania nu este necugetata spunand ca are nevoie de mai multi lucratori. Ungaria o sa se infometeze singura si o sa suporte consecinte. Nu in sala de judecata, ci in piata muncii, la fel cum si in modul in care vor fi vazuti in istorie."