Liderul opozitiei de dreapta din Grecia, Vangelis Meimarakis, s-a declarat increzator in victoria sa la alegerile de duminica si a promis sa alcatuiasca o "echipa nationala" pentru a guverna, incheindu-si joi campania printr-un miting la Atena, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Alegerea mea este de a forma o echipa nationala cu toti cei care doresc sa participe la aceasta", a afirmat liderul marelui partid conservator Noua Democratie, in fata catorva mii de simpatizanti, in majoritate de peste 50 de ani, prezenti in Piata Omonia.

"Cei care nu vor n-au decat sa-si traseze drumul deoparte", a adaugat el, lansand o provocare rivalului sau de stanga Alexis Tsipras care a refuzat aceasta mana intinsa. In ultimele zile, el l-a invitat in repetate randuri sa formeze o mare coalitie stanga-dreapta, insa de fiecare data s-a lovit de un refuz.

Atragand atentia ca "fiecare vot conteaza" in scrutinul care potrivit sondajelor se anunta extrem de strans si fara majoritate absoluta nici pentru dreapta, nici pentru Syriza, Vangelis Meimarakis a cerut un "mandat puternic de patru ani pentru a readuce tara la normalitate".

O victorie a dreptei va garanta "stabilitatea si securitatea" si va pune capat "periculosului experiment Syriza", a mai afirmat el, acuzand stanga radicala ca a "tras tara spre haos" si a riscat iesirea din zona euro.

"Singura noutate adusa de Syriza a fost controlul capitalului", introdus la sfarsitul lui iunie in plina disputa cu creditorii tarii, a continuat ironic acest conservator veteran in varsta de 61 de ani care a creat o surpriza ajungand la egalitate cu Alexis Tsipras, 41 de ani.

Acceptand in cele din urma al treilea plan de sustinere financiara a tarii insotit de angajamentul unor reforme si economii, Alexis Tsipras "a lovit grupurile cele mai vulnerabile, le-a lipsit de pensii, de medicamente", a insistat el si in acelasi timp si-a luat angajamentul sa aplice programul european.

Liderul de dreapta si-a inasprit discursul legat de criza refugiatilor: "Piete Atenei se prabusesc sub fluxul necontrolat de migranti", pentru ca Syriza "nu a pazit granitele", a acuzat el, amintind, de asemenea, o "crestere a criminalitatii".