Seful MI5, serviciul intern de spionaj al Marii Britanii, a cerut joi puteri mai mari pentru a tine pasul cu tehnologia folosita de militanti, informeaza Reuters. Intr-un interviu pentru BBC Radio, directorul general al MI 5, Andrew Parker, a declarat ca Marea Britanie se confrunta cu cea mai serioasa amenintare terorista de dupa 11 septembrie 2001 si a dejucat deja sase tentative de atentate in ultimul an.

Guvernul britanic planuieste noi legi pentru a creste puterile serviciilor secrete si ale fortelor de politie, dar in acelasi timp se confrunta cu opozitia sustinatorilor drepturilor omului, care considera ca astfel de masuri reprezinta un asalt asupra libertatilor personale.

"Este o amenintare ce continua sa creasca din cauza situatiei din Siria", a spus seful spionilor britanici.

In August anul trecut, Marea Britanie si-a ridicat amenintarea terorista pana la penultimul nivel de alerta, ceea ce inseamna ca un atac este foarte probabil.

Sefii serviciilor de informatii si premierul David Cameron considera ca MI5 ar trebui sa aiba puteri mai mari pentru a putea preveni un alt atac similar cu cel din 2005, atunci cand patru islamisti au omorat 52 de oameni.

Parker a spus ca este din ce in ce mai greu sa previna eventuale atacuri ale militantilor, avand in vedere modul in care tehnologia evolueaza si poate permite ascunderea planurilor in fata autoritatilor. "Daca trebuie sa gasim si sa oprim oamenii ce ne vor raul, MI5 si altii trebuie sa poata utiliza internetul pentru a gasi modurile in care teroristii comunica", a mai spus Andrew Parker.